PUBLICITÉ

Geluk: laat u verrassen...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2016 - 12h50
-A +A

Iedereen wil gelukkig zijn, maar vaak hebben we een fout idee over wat ons echt gelukkig zou maken. Feit is dat er een discrepantie is tussen de verbeelding en de realiteit!

PUB

Wat zou ons echt gelukkig maken?

Als men u vraagt wat u gelukkig zou kunnen maken dan denkt u misschien aan een geslaagd examen, een interessante baan, rijk worden, de liefde van uw leven vinden, een eigen familie, artistieke erkenning, en ga zo maar door. Maar u weet niet of uw dromen u echt gelukkig zouden maken als ze uitkwamen.
Het ziet er namelijk naar uit dat we de neiging hebben om het geluk dat het uitkomen van onze wensen zou bezorgen te overschatten. Zo werd aangetoond dat miljardairs, die er veel voor over hadden om zo rijk te worden, niet gelukkiger zijn dan mensen die het financieel goed hebben zonder echt rijk te zijn.
Het verschil tussen wat we willen en wat ons echt gelukkig maakt is te wijten aan het feit dat we ons niet echt kunnen voorstellen wat er zou gebeuren als dromen uitkomen. Je zou je moeten kunnen voorstellen dat de wens waarheid is: dat je geslaagd bent voor het examen, dat je een kindje krijgt, dat je rijk bent, enz. Hoe zou een doorsnee dag er dan uitzien? Zou u echt gelukkiger zijn? Meestal leveren dromen die waar worden wel plezier, fierheid of tevredenheid, maar niet noodzakelijk geluk. Dat maakt dat men altijd opnieuw andere dromen gaat bedenken in een eindeloze jacht op meer geluk.

En wat als het onverwachte u gelukkig zou kunnen maken?

Misschien wordt u in het dagdagelijkse leven gelukkiger door u niet blind te staren op uw doelen alleen en door niet meer te denken dat u uw dromen ten alle prijzen moet waarmaken. Accepteer de dingen zoals ze komen, de dingen die het leven te bieden heeft. Het is aan u om u open te stellen voor het onverwachte. Zo doet u afstand van de uitgestippelde scenario's die in uw hoofd zitten. Als u de aangename verrassingen van het leven verwelkomt, dan zal u dat veel goed doen. Het vereist enige soepelheid, aanpassing en verbeelding en het vereist ook dat u oog hebt voor meer dan uw doel. Kortom, blijf nieuwsgierig voor alles wat er in het leven kan gebeuren: ervaringen, ontmoetingen, personen, enz.
Wat u verwacht zal u nooit meer opleveren dan wat u zich voorstelt. Er zijn twee vreselijke dingen: dromen die uitkomen (omdat men geen droom meer heeft) en dromen die niet waar worden (omdat dat tot frustraties leidt). Het onverwachte daarentegen kan u gelukkig maken, net zoals een geschenk dat u niet verwacht. Het is altijd een extraatje.

Waarom zijn we ons daar niet van bewust? Omdat de consumptiemaatschappij ons doet geloven dat als we krijgen wat we willen, we gelukkiger zullen zijn. Dat is overigens de bestaansreden van de reclame die u aanmoedigt om altijd maar naar meer te verlangen (en meer te kopen). Als u zich kunt ontdoen van die invloed, als u een beetje afstand kunt nemen van uw stoutste dromen (zonder ze te vergeten) en als u niet meer de dupe bent van het geluk dat ze u kunnen brengen en u open staat voor het onvoorziene, dan komt u een stapje dichter bij het geluk.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 26/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/01/2016 - 12h50

François Vézina, Cerveau et psycho, januari 2008

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat doet de liefde duren? Gepubliceerd op 14/02/2014 - 10h45

Levenslange liefde , het is goed om er over te dromen, maar het kan doeltreffender. Een aantal psychologen bogen zich over de kwestie in de hoop concrete antwoorden te vinden op de vraag hoe een koppel kan blijven duren.

Kunt u gelukkig zijn? Neem uw geluk in handen! Geüpdatet op 31/05/2010 - 00h00

Gelukkig kunnen zijn veronderstelt een waaier aan verschillende eigenschappen die we allemaal hebben, de ene wat meer, de andere wat minder. Een van die eigenschappen - en ze speelt daarin een belangrijke rol - is een gevoel van controle . Een woordj...

En als dromen uw leven nu eens echt kon veranderen? Geüpdatet op 15/06/2009 - 00h00

Wanneer u droomt , zijn uw hersenen bijzonder productief. Hetzelfde kan gezegd worden tijdens uw bewuste mijmeringen . Waarom zou u niet leren om uw dromen en mijmeringen positief en weldoordacht te oriënteren? Ze kunnen u helpen om problemen op te l...

Meer artikels