PUBLICITÉ

Geluidshinder

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Danielle Pickman op 19/11/2002 - 00h00
-A +A

Het oor is een fragiel orgaan en gehoorstoornissen ten gevolge van geluidstraumata kunnen onomkeerbaar zijn. De geneeskunde staat nog vrij machteloos ten aanzien van problemen van gehoorverlies. Hou dus rekening met het gevaar van te veel lawaai en neem preventieve maatregelen.

PUB

Sommigen worden meer getroffen dan anderen

Dergelijke problemen worden vooral gezien bij jongeren en dat komt deels door:

  • het “intensieve” gebruik van walk- en disc man's,
  • discotheekbezoek,
  • concerten,
  • enz.
Die activiteiten veroorzaken onomkeerbare letsels van het oor en kunnen een rechtstreeks gevolg hebben op het gehoor.
Men moet jongeren dan ook aanmoedigen voorzorgsmaatregelen te nemen om de kans op gehoortraumata zoveel mogelijk te beperken.

Het oor, een echt precisiemechanisme

Het oor is een complex orgaan dat uit drie delen bestaat:

  • het uitwendige oor,
  • het middenoor,
  • het inwendige oor.
Aan de buitenkant zien we enkel de oorschelp en de ingang van de uitwendige gehoorgang. De uitwendige gehoorgang loopt tot tegen het trommelvlies (of tympanum) en daarachter liggen de drie gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel), die bewegen zodra het trommelvlies begint te bewegen.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Danielle Pickman op 19/11/2002 - 00h00 L'audition. Collection " Que sais-je ? ". Het geluid. Collection " Les classiques santé ". Editions Privat. Association de Prévention des Traumatismes Auditifs
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Luidruchtig speelgoed: vermijd gehoorschade! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 14h29

In de winkels ligt meer en meer geluidsproducerend speelgoed en, we moeten het wel toegeven, kinderen zijn vragende partij. Kijk bij aankoop toch goed uit. Kijk bijvoorbeeld naar de geluidsniveaus die op de verpakking vermeld staan. Sommige geluidsni...

Diskman: welk risico voor het gehoor? Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Op wandel, in de auto, de trein, de metro en zelfs in huis: overal nemen we onze diskman mee. Het is zo ver gekomen dat sommigen niet meer zonder kunnen. Wat zijn de risico's voor onze oren? Het aantal decibels uiteraard en de blootstellingsduur!

Meer artikels