PUBLICITÉ

Geïrriteerd tandvlees, de oorzaak van ernstige ziektes

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidjsournaliste op 31/10/2013 - 10h57
-A +A

Sommige mondaandoeningen kunnen verstrekkende gevolgen hebben.

De bekendste link is die tussen een tandvleesontsteking (een ontsteking van de ondersteunende weefsels van de tanden) en een hartziekte.

Hoe kan een ziekte van het tandvlees een andere ziekte elders in het lichaam veroorzaken?

PUB

Tandvleesontsteking en hartziekten

Er is een verband vastgesteld tussen parodontitis (een aandoening van de ondersteunende weefsels van de tanden) en het ontstaan van hart- en vaatziektes, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land.
Hoe valt dit te verklaren?

Tandvleesontstekingen werken op een afstand via transmitters van de ontsteking. De bacteriën die aan de basis liggen van de mondinfecties veroorzaken een ontsteking van de weefsels. De factoren van de ontsteking komen vervolgens in het bloed terecht.
Ze gaan via de bloedvaten het hele lichaam rond en kunnen de vorming van bloedklonters (atherosclerose) veroorzaken. Die laatste kunnen een slagader verstoppen en dat kan leiden tot een hartinfarct. Als de klonter losraakt en via het bloed in de hersens terechtkomt, kan hij ook daar een slagader verstoppen en zo een cerebrovasculair accident veroorzaken (CVA).

Bij mensen die al een hartziekte hebben, bevorderen bloedingen van het tandvlees de weg van de bacteriën en ontstekingsfactoren naar het bloed. Die kunnen dan via een lokale ontsteking de hartkleppen en de hartweefsels in het algemeen aantasten (infectie van de hartspier).

Ziektes van het tandvlees zijn trouwens al in verband gebracht met een risico op recidieven na een hartaanval. Een goede gezondheid van mond en gebit helpt dus dit soort en andere cardiovasculaire recidieven voorkomen.

Ziektes van het tandvlees kunnen het risico op tal van andere aandoeningen vergroten

Het hart en de bloedvaten zijn niet de enige systemen die bij mond- en tandproblemen onder druk komen te staan. Tandvleesontstekingen kunnen ook ontstekingsziektes bevorderen - bijvoorbeeld door diabetes te destabiliseren, een ziekte die zelf ook makkelijk tot tandvleesontstekingen leidt.

En net als bij de cardiovasculaire ziektes kan diabetes jarenlang onopgemerkt evolueren tot er - soms zware - complicaties optreden. Als een ontsteking van het parodontium niet behandeld wordt, kan ze andere zware medische complicaties veroorzaken, zoals nierfalen of kanker.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidjsournaliste op 31/10/2013 - 10h57

Paju S. et coll., Atherosclerosis, 2005. Tezal M. et coll., Arch. Otolaryngol. Head Neck Surg., 133 (5) : 450-4, 2007. Boggesse K., Am. J. Obstet. Gynecol., 193 : 311-312, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gezonde tanden: veel belangrijker dan we denken! Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Een slechte mond- en tandhygiëne heeft rechtstreekse gevolgen voor onze tanden en ons tandvlees (cariës, ontstekingen, vernieling van het steunweefsel, enz.). Maar dat is niet alles. Aandoeningen van het parodontium ( parodontitis ) liggen aan de bas...

Helpt een gezond gebit tegen pancreaskanker? Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Ja. Aandoeningen van tanden en tandvlees kunnen het risico op pancreaskanker doen stijgen. Dat kan merkwaardig lijken, maar eerder werd al een dergelijk verband aangetoond tussen bijvoorbeeld diabetes en hartinfarcten.

Meer artikels