PUBLICITÉ

Gehoorzaamheid: drie tips voor ouders met kinderen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/09/2009 - 00h00
-A +A

Een kind moet gehoorzamen, maar zich niet onderwerpen. Dat is een cruciaal punt in de opvoeding van kinderen. Alleen is het voor ouders niet altijd gemakkelijk om kinderen te doen gehoorzamen. Met deze drie kneepjes kunt u ze in dat leerproces helpen.

PUB

1) Moet ik mijn kind uitleg geven?


Jazeker. Als u uw kind vraagt om te gehoorzamen, is het nodig en wenselijk om het ook uitleg te geven. Let er wel op dat u die uitleg pas geeft nadat uw kind gehoorzaamd heeft. Want het mag geen voorbereiding zijn op het gehoorzamen. Beschouw de uitleg als een soort bedankje omdat uw kind gehoorzaamd heeft. Op die manier geeft de uitleg er voor uw kind ook een soort meerwaarde aan.

2) Als kinderen aan het woord zijn, mag je ze niet onderbreken. Juist of fout?


Ouders kregen vroeger te horen dat ze hun kind niet mochten onderbreken als het aan het woord was, uit angst dat ze daarmee de ontwikkeling van zijn taal zouden afremmen. Dat klopt helemaal in de fase dat een kind leert praten, tussen 18 maanden en 4 jaar dus. Maar als een kind vlot kan praten, moet het af en toe wel eens onderbroken worden om te leren dat het zijn beurt moet afwachten om te spreken en de anderen niet mag onderbreken. Dat is echt noodzakelijk en het hoort bij het leren gehoorzamen .

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/09/2009 - 00h00 Prof. Daniel Marcelli, " Il est temps d'obéir ", Uitgeverij Albin Michel. (1)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uw kind wordt zindelijk Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

De meeste kinderen worden vanzelf zindelijk tussen achttien maanden en drie jaar. De methode is heel eenvoudig: laat het kind zich ontwikkelen in zijn eigen tempo. Geef het een potje, toon het hoe het dat moet gebruiken en wacht tot het zin krijgt om...

Kinderen een kritische geest bijbrengen Geüpdatet op 10/01/2006 - 00h00

Kinderen hebben bij de geboorte uiteraard nog geen kritische geest en zijn dan ook meestal een 'dankbaar publiek'. Aan hun ouders - en natuurlijk ook aan de school - om hun dat kritische vermogen bij te brengen. En dat gebeurt niet zomaar van de ene...

Meer artikels