PUBLICITÉ

Gehoortumor: opgelet voor lawaai

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 02/06/2017 - 14h39
-A +A

Een neurinoom van de gehoorzenuw is een goedaardige tumor, die zich echter vaak ontwikkelt en dan de hersenen aantast. Deze aandoening kan dus een echt probleem vormen. Het lijkt erop dat mensen die aan intense geluiden worden blootgesteld vatbaarder zijn voor deze aandoening.

PUB

Progressief gehoorverlies

Een neurinoom is een goedaardige tumor die vooral de hersenzenuwen aantast. Meestal wordt de gehoorzenuw aangetast. Er is dan sprake van een akoestisch neuroom. Het neuroom is geen kanker en ontwikkelt zich in de gehoorgang, waar het aanvankelijk kleine symptomen veroorzaakt: zeer progressief gehoorverlies langs één kant (de patiënt merkt het vaak pas aan de telefoon), oorsuizingen en duizeligheid. Vervolgens heeft de tumor de neiging om zich te ontwikkelen en zich uit te breiden naar de schedel. Dit veroorzaakt hoofdpijn en jeuk. Vervolgens treden gezichtspijn en later spierverlammingen in het gezicht op. Kortom, ook al blijft de tumor goedaardig, hoe groter hij wordt, des te gevaarlijker hij is.

De behandeling bestaat uit een heelkundige verwijdering van het neuroom. Maar deze ingreep is des te delicater als de tumor al in een gevorderd stadium is. Omgekeerd kan radiotherapie een optie zijn als de tumor nog klein is.

Is veel lawaai een stimulerende factor?

De oorzaak van deze aandoening is tot op vandaag onbekend. De hypothese die stelt dat een overmatige en langdurige blootstelling aan lawaai het optreden van een dergelijke tumor zou kunnen stimuleren werd onderzocht.

Het is in elk geval al nuttig om te waarschuwen tegen de schadelijke invloed van lawaai op het neuroom, aan te sporen tot beschermingsmaatregelen en te adviseren om snel een arts te raadplegen als men langs één kant minder goed hoort, oorsuizingen heeft en zich duizelig voelt. Denk eraan dat het niveau van 80 decibel zeer snel bereikt is. Geluid wordt vanaf 65 decibel als onaangenaam ervaren en is schadelijk vanaf 85 decibel.

Geluidsniveaus

Popconcert, een voorbijrijdende trein, een sloophamer: 110 db

Brandweersirene: 101 db

"Opgefokte" brommer, intens verkeer, zeer luide radio: 100 db

Bouwplaats, doorgang van zwaar vrachtvervoer: 90 tot 95 db

Lawaaierig restaurant, stofzuiger: 70 tot 75 db

Moeizaam gesprek: 65 tot 70 db

Normaal wegverkeer: 65 db

Grote winkels: 60 db

Rustig restaurant: 50 db

Rustig kantoor in een rustige buurt: 35 tot 45 db

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 14/03/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 02/06/2017 - 14h39

Edwards C.G. et al, American Journal of Epidemiology, 163 (4): 327-33, 2006.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Onze bloeddruk is gevoelig voor lawaai Geüpdatet op 26/10/2009 - 00h00

Als u in een lawaaierige straat woont, kunt u maar beter af en toe uw bloeddruk controleren. Geluidshinder kan namelijk de bloeddruk en dus ook een al verhoogde bloeddruk doen stijgen.

Lawaai: welke invloed op de gezondheid? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 16h16

Wist u dat het lawaai van een stofzuiger het gehoor kan aantasten? Het lawaai dat we zelf voortbrengen kan schadelijk zijn, en dan hebben we niet over vliegtuigen, bouwwerven of hogesnelheidstreinen. Een woordje uitleg over lawaai en zijn gevolgen .....

Luidruchtig speelgoed: vermijd gehoorschade! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 14h29

In de winkels ligt meer en meer geluidsproducerend speelgoed en, we moeten het wel toegeven, kinderen zijn vragende partij. Kijk bij aankoop toch goed uit. Kijk bijvoorbeeld naar de geluidsniveaus die op de verpakking vermeld staan. Sommige geluidsni...

Meer artikels