PUBLICITÉ

Gehoor: wanneer dreigt er gevaar?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 02/06/2017 - 14h17
-A +A

Sommige gehoorstoornissen zijn goedaardig, terwijl bij andere gehoorproblemen snel een arts geraadpleegd moet worden om blijvende schade te voorkomen. Maar welke problemen zijn dat dan en hoe moet je reageren? Specialisten in de showbusiness en aanverwanten gaven een duidelijk antwoord op die vragen.

PUB

Verschillende soorten gehoorstoornissen

De aard van de stoornis zelf en de duur ervan zijn bepalend, aldus de professionelen.

  • Oorsuizen: geluiden die aanvankelijk gecentraliseerd worden in het oor en die daarna naar het hoofd gaan waar ze voor gehoorhallucinaties kunnen zorgen en foutieve gehoorsensaties (brommen, fluiten, gekraak, enz.).
  • Hardhorigheid gaat gepaard met gehoorverlies dat gekenmerkt wordt door de indruk dat de geluiden van veraf komen. Gehoorverlies kan zich voordoen op verschillende frequenties.
  • Hyperacusis (verhoogde gehoorscherpte) wijst op een overgevoeligheid voor geluid. Elk geluid lijkt scherp te zijn en dat zorgt voor heel wat hinder en leed.

In welke situaties is spoedhulp vereist?

De noodzaak van een snelle tussenkomst van hulpverleners wordt meestal bepaald door de duur van de symptomen.
Bijvoorbeeld in geval van oorsuizen (tinnitus) of hyperacusis gedurende:

  • 1 minuut: geen ernstige symptomen, er is geen reden tot ongerustheid.
  • 15 minuten: nog altijd geen reden tot onrust.
  • 30 minuten: de aandoening is wellicht goedaardig, maar toch zorgwekkend.
  • 24 uur: neem contact met uw huisarts. Mogelijk is een behandeling vereist, maar een follow-up is zeker wel een noodzaak.
  • 48 uur: een geval voor spoedgevallen. Een afspraak maken met een arts volstaat niet in dit stadium, u moet meteen naar de spoed. Deze snelle reactie is de enige manier om het gehoor te herstellen in 80% van de gevallen. Als de letsels er goed en wel zijn, zijn ze onomkeerbaar. In dat geval moet er een beroep gedaan worden op palliatieve remedies: een hoorapparaatje, psychotherapie, acupunctuur, enz.

Als u bijvoorbeeld op een concert of in een disco duizelig wordt en met duizeligheid en gebrom kampt, dan moet u de plek meteen verlaten en de kalmte opzoeken. Zo kan het gehoor zich herstellen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/04/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 02/06/2017 - 14h17

Naar een conferentie van SONO Mag in het kader van SIEL, het Salon professionnel des univers du spectacle et de l'événement over gehoorrisicofactoren, 13 februari 2007.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Doofheid bij honden en katten Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

Oorsuizen, spookgeluid in de oren Gepubliceerd op 05/04/2017 - 16h13

Zo'n 10 tot 20% van de bevolking heeft last van geruis of fluittonen in het oor: ze lijden aan oorsuizen . Vaak verdwijnen de geluiden vanzelf, maar ze kunnen ook aanhouden en ondraaglijk worden.

Bescherm uw oren en die van uw kinderen! Gepubliceerd op 22/05/2015 - 09h01

Een trommel, een speelauto op batterijen, een nepcomputer of -telefoon die belsignalen maakt... Heel veel speelgoed produceert tegenwoordig geluiden en kleine kinderen zijn er dol op. Maar de ouders beseffen niet altijd dat hun kind door dat soort la...

Hoorapparaten: een enorme evolutie voor uw comfort! Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h34

Het hoortoestel heeft een hele weg afgelegd, van de hoorn tot het elektronische apparaat vol informaticasnufjes. Het leven van slechthorenden is er een stuk op verbeterd. Die enorme vooruitgang in de hoorprothesen is helaas nog te weinig bekend.

Meer artikels