PUBLICITÉ

Geheugenproblemen of de ziekte van Alzheimer?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 08/06/2017 - 17h06
-A +A

Een slecht geheugen hebben of de ziekte van Alzheimer krijgen is niet hetzelfde. Maar veel mensen beginnen zich al ongerust te maken als ze drie keer in één week vergeten waar ze hun sleutels gelaten hebben…...

Artsen kunnen nochtans vrij snel achterhalen wat er aan de hand is dankzij een test met vijf woorden.

PUB

Hoe het begin van de ziekte van Alzheimer opsporen?

De stand van zaken is heel simpel:
1) Heel veel mensen komen naar de huisarts met klachten over een slecht geheugen.
2) Geschat wordt dat bij 50% van de mensen met de ziekte van Alzheimer geen diagnose is gesteld en dat 70% niet behandeld wordt. Er bestaat een heel simpele en snelle test waarmee artsen kunnen achterhalen of iemand te kampen heeft met dementie.
 

De 5-woordentest van Dubois

De test bestaat uit 6 stappen:
1) Leg een lijst van 5 woorden voor en vraag die te lezen: museum, limonade, zeef, vrachtwagen, sprinkhaan.
2) Na lectuur van deze lijst, vraagt u de vijf begrippen te tekenen: het gebouw, de drank, het voorwerp, het voertuig en het insect.
3) Vraag de persoon in kwestie om de 5 woorden te herhalen.
4) Als hij enkele woorden niet meer weet, geef hem dan aanwijzingen waardoor hij ze zich kan herinneren (bijv.: er was iets om te drinken bij).
5) Doe de test over na een korte afleidende test (bijv.: een simpele rekentest).
6) Als de persoon in kwestie de woorden niet vindt, ook niet met de hulp, bestaat er een grote kans dat hij de ziekte van Alzheimer heeft.

Er bestaan nog andere tests, zoals de IADL (instrumental activities of daily living). Hierbij wordt gebruik gemaakt van dagelijkse activiteiten om de problemen met geheugen en het risico op dementie op te sporen: in staat zijn om de telefoon te gebruiken, het openbaar vervoer, zijn medicamenten, en met geld om te gaan.
 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 22/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 08/06/2017 - 17h06

Impact médecine, 10 april 2008.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
De ziekte van Alzheimer feilloos herkennen Geüpdatet op 28/09/2015 - 10h02

Regelmatig last hebben van concentratieproblemen, vaak iets verkeerd leggen of verliezen… De ziekte van Alzheimer lijkt makkelijk herkenbaar. Maar heel vaak zijn deze symptomen gewoon een uiting van de normale veroudering van het geheugen . Maar het...

Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Alzheimer: kan het geheugen terugkomen? Gepubliceerd op 10/12/2013 - 08h55

Als men erin slaagt de productie van een eiwit dat samenhangt met de ziekte van Alzheimer te beheersen, kon het ziekteproces niet alleen gestopt worden, maar ook een deel van de tot dan toe onomkeerbaar gewaande schade kan worden hersteld.

Meer artikels