PUBLICITÉ

De geheimen van een geslaagde borstvoeding

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/08/2016 - 16h05
-A +A

De beslissing om een baby borstvoeding te geven, moet vóór de geboorte genomen worden. Waarom? Doodeenvoudig omdat borstvoeding informatie, voorbereiding en organisatie vereist.

PUB

Prenatale raadpleging in verband met borstvoeding: een must!

Vóór de komst van de baby moet de kwestie van de borstvoeding besproken worden tijdens een specifieke prenatale raadpleging. Deze zal u aangeboden worden door het plaatselijke consultatiebureau van Kind en Gezin. Dat is dan meteen een goede gelegenheid om de ouders allerlei tips en aanbevelingen te bezorgen. Door de baby uitsluitend borstvoeding te geven, bezorgt u hem een optimale ontwikkeling tot de leeftijd van 6 maanden. Borstvoeding geven tot de baby 6 maanden is, moet bijgevolg een doelstelling zijn. Er moet dus aan gedacht worden borstvoeding te blijven geven, ook wanneer de moeder opnieuw aan het werk gaat. Het einde van uw moederschapsverlof betekent dus niet meteen dat u moet stoppen met uw baby borstvoeding te geven. Er bestaan alternatieven die aangepast zijn aan elke levensstijl en aan de wensen van de moeder.

De onschatbare voordelen van borstvoeding

De voordelen van borstvoeding moeten vaak onder de aandacht gebracht worden zodat zoveel mogelijk moeders beslissen hun baby borstvoeding te geven. Die voordelen zijn van onschatbare waarde voor de baby, maar ook voor de moeder.

  • Vanaf de leeftijd van 3 maanden, zorgt exclusieve borstvoeding voor een duidelijke vermindering van het aantal respiratoire, nko- en spijsverteringsinfecties. Die infecties zijn bovendien minder ernstig.
  • Door langer dan 6 maanden borstvoeding te blijven geven, vermindert men ook het risico op allergieën bij risicobaby's.
  • Borstvoeding levert een positieve bijdrage aan de preventie van obesitas bij kinderen en jongeren.
  • Borstvoeding vermindert de bloeddruk en het cholesterolgehalte op volwassen leeftijd.
  • Een moeder die borstvoeding geeft, verliest sneller gewicht na de bevalling.
  • Het risico op borst- en eierstokkanker vóór de menopauze is verlaagd, terwijl op latere leeftijd geen sprake is van een verhoogd risico op osteoporose.

Besluit: moeders moeten proberen zolang mogelijk uitsluitend borstvoeding te geven: 3 tot 4 maanden is goed, 6 maanden is nog veel beter! We moeten er wel rekening mee houden dat borstvoeding, zowel bij de baby als bij de moeder, niet altijd vanzelfsprekend is.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/04/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/08/2016 - 16h05

Truck D., Arch. Pediatr., 12: S145-65, 2005 ; Recommandations PNNS (Aanbevelingen van het Frans Nationaal Voedings- en Gezondheidsprogramma), "Allaitement maternel: les bénéfices pour la santé de l'enfant et de sa mère" (Borstvoeding: de positieve aspecten voor de gezondheid van het kind en zijn moeder).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Pieternel

ik kon niet rusten schoonmoeder gunde mij geen rust

Pieternel

ik kon niet rusten, schoonmoeder gunde mij geen rust. brak mijn borstvoeding constant af. kriebelde aan baby haar voetjes zodat die stopte met zuigen. och gewoon d ehel met dat stukje binnenhuisarchitecte !!!!

Pieternel

aanvulling vorige reactie: binnenhuisarchitecte is haar beroep. veel gestudeerd om dergelijk gedrag te stellen. heb er trauma aan overgehouden. een echte gruw

PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding biedt bescherming tegen astma Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

Borstvoeding biedt tal van voordelen die worden erkend door de wetenschappelijke en de medische gemeenschap. Maar er is nog discussie over de vraag of borstvoeding de baby ook beschermt tegen allergische aandoeningen.

Borstvoeding, een persoonlijke keuze Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Melk is het eerste voedsel dat de baby krijgt en tijdens zijn eerste levensweken heeft de baby veel voeding nodig om de enorme behoeften van het lichaam te dekken. Moedermelk is van nature aangepast aan die behoeften: de moedermelk is samengesteld in...

Meer artikels