PUBLICITÉ

Geen zelfmedicatie tijdens de zwangerschap

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/07/2015 - 12h30
-A +A

Zwangere vrouwen nemen te veel geneesmiddelen zonder te weten of de risico's van die geneesmiddelen voor de foetus werden onderzocht of erger nog, zonder te weten of die geneesmiddelen al dan niet tijdens de zwangerschap mogen worden gebruikt.

PUB

Welke zijn de risico's?

Geneesmiddelen die tijdens de zwangerschap worden toegediend, hebben niet dezelfde effecten op de moeder als op de foetus (ongeboren kind). De foetus is veel gevoeliger omdat zijn lichaam nog in volle ontwikkeling is. Via de placenta (moederkoek), een uitwisselingszone tussen de moeder en de foetus, kunnen bepaalde geneesmiddelen van de moeder overgaan in het bloed van de foetus.Geneesmiddelen kunnen bij de foetus onherstelbare afwijkingen (of aangeboren afwijkingen) veroorzaken van de ledematen, het gelaat, het hart en het zenuwstelsel. Men spreekt dan van een "teratogeen" effect. Men moet weten dat geneesmiddelen bij de foetus langer en krachtiger werken doordat de mechanismen om geneesmiddelen te "verteren" (het katabolisme) nog niet volledig ontwikkeld zijn.

De baby is niet steeds in gevaar

Geneesmiddelen hebben uiteraard niet steeds dramatische gevolgen en de eventuele misvormingen zijn gelukkig meestal zeer gering. Men dient echter te weten dat het risico bestaat en dat dit kan verschillen naargelang het tijdstip waarop de geneesmiddelen tijdens de zwangerschap worden ingenomen. De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn de meest kritieke periode: dat is de periode van vorming van het embryo, de periode waarin de organen en hun anatomische structuren worden gevormd. Het is dus tijdens die periode dat de misvormingen het zwaarst kunnen zijn. Het risico op misvormingen ten gevolge van inname van een geneesmiddel is duidelijk lager tijdens de laatste 6 maanden van de zwangerschap. Maar opgelet, geneesmiddelen kunnen ook rechtstreeks toxisch zijn voor de foetus.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/07/2002 - 00h00 en geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/07/2015 - 12h30

Dr. S. Coulomb J.F. Delaloye, P. De Grandi en P. Holifeld, Médicaments, grossesse et lactation. Ed. Médecine et hygiène. Lacroix I et al., The Lancet, 2000, 356:1735-1737.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Spontane vermindering van meerlingzwangerschappen Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Spontane miskramen zijn een natuurlijk fenomeen dat vrij frequent voorkomt tijdens het eerste zwangerschapstrimester. Het risico is nog groter bij een meerlingzwangerschap: sommige embryo's kunnen zich immers ontwikkelen ten koste van andere die dan...

Meer artikels