PUBLICITÉ

Geen verhoogd risico van borstkanker met de pil

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/08/2002 - 00h00
-A +A

Volgens de resultaten van een nieuwe studie verhogen orale anticonceptiva het risico van borstkanker niet.

PUB

Het blijft een zeer omstreden punt of de pil de kans op borstkanker al dan niet verhoogt. Het debat werd nog aangewakkerd door de sterk gemediatiseerde resultaten van de HERS-studie en het Women's Health Initiative, waarin een toename van het risico van borstkanker werd vastgesteld bij vrouwen in de menopauze die een hormonale substitutietherapie volgden.Deze studie werd uitgevoerd bij 4.575 patiëntes met borstkanker en 4.682 vrouwen zonder borstkanker. De leeftijd van de patiëntes bedroeg 35 tot 64 jaar. Het relatieve risico van borstkanker werd berekend naargelang de vrouwen al dan niet orale anticonceptiva hadden genomen. Het relatieve risico van borstkanker stijgt noch met de duur van het pilgebruik noch met de dosis oestrogenen. Het risico is evenmin hoger bij patiëntes met familiale antecedenten van borstkanker noch bij vrouwen die reeds op zeer jonge leeftijd met het pilgebruik begonnen zijn.

Vrouwen van 35 tot 64 jaar die orale anticonceptiva gebruiken of gebruikt hebben, lopen dus niet méér kans op borstkanker.
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/08/2002 - 00h00 Marchbanks P.A. et al., N. Engl. J. Med., 346: 2025-32, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
HST in opspraak? Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

De relatieve risico's van een hormonale substitutietherapie (HST) van de menopauze worden al jarenlang geminimaliseerd. Welnu, de resultaten van de HERS-studie, de vroegtijdige stopzetting van de Women's Health Initiative-studie en de sterke mediatis...

De pil na de leeftijd van 35 Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Bij het voorschrijven van orale contraceptiva na de leeftijd van 35 jaar moeten de contra-indicaties strikt worden gerespecteerd. Een overzicht van het gebruik van de pil in deze leeftijdscategorie.

INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Genetische screening op het risico van borstkanker Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Het is nu mogelijk vrouwen die een hoog risico lopen om borstkanker te krijgen, genetisch te screenen. Tot wie richt de screening zich en hoe wordt daarbij te werk gegaan? We stellen de vraag aan Dr. Marc Espié, oncoloog (of kankerspecialist), docent...

Meer artikels