PUBLICITÉ

Geen verband tussen vaccinatie en astma!

Gepubliceerd op 20/08/2002 - 00h00
-A +A

Onderzoekers stellen dat vaccinatie tijdens de kinderjaren geen invloed heeft op het optreden van astma.

PUB

De ongerustheid over een mogelijke associatie tussen vaccinatie van kinderen (DTP – difterie, tetanus en kinkhoest – en mazelen, bof, rodehond) en het optreden van astma is vooral van theoretische aard. Aan vaccins worden vele eigenschappen toegeschreven die een invloed zouden kunnen hebben op het risico van astma door de immuunrespons (de verdedigingsmechanismen van het lichaam) te vertoren zodat de patiënt een meer allergeen profiel krijgt (gevoeliger voor allergenen). Het zou ook kunnen dat de vaccins interfereren met infecties tijdens de kinderjaren, terwijl bepaalde infecties bescherming zouden kunnen bieden tegen het optreden van astma. Dit is tot dusver de grootste studie daaromtrent die ooit werd uitgevoerd, zowel wat betreft het aantal onderzochte vaccins, het aantal deelnemers als de duur van het onderzoek. Meer dan 167.000 kinderen werden gevolgd vanaf de geboorte tot de leeftijd van 2 tot 6 jaar. 11% van de kinderen ontwikkelde astma, gemiddeld rond de 11de maand. Er kon echter geen verband met de bovenvermelde vaccins worden aangetoond.Vergeet niet uw kinderen te laten vaccineren en de vaccinatiekalender nauwgezet te volgen om ook de herhalingsinjecties niet te vergeten.

Gepubliceerd op 20/08/2002 - 00h00 Destefano F. et al., Childhood vaccinations and risk of asthma. Pediatr. Infect. Dis. J., 21 (6): 498-504, juni 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De nieuwe vaccinatiekalender is er! Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

De Hoge Gezondheidsraad heeft zopas de nieuwe vaccinatiekalender voor 2002-2003 gepubliceerd. Er werden belangrijke wijzigingen aangebracht in de vaccins voor kleine kinderen.

Kinkhoest: vaccinatie onontbeerlijk voor toekomstige ouders Geüpdatet op 13/05/2008 - 00h00

Kinkhoest, die sinds een aantal jaren opnieuw aan een opmars bezig is, is een gevaarlijke ziekte voor baby's. Ouders die drager zijn van de bacterie, kunnen de ziekte overdragen op hun baby. Om de risico's zoveel mogelijk te beperken, doen de ouders...

VacciWEB: beter voorkomen dan genezen Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Uw vaccinatieboekje is niet alleen belangrijk voor uzelf, al bent u het die de prik moet krijgen! Wie zich laat vaccineren, neemt zijn verantwoordelijkheid op om zichzelf en de anderen te beschermen, en helpt mee om een ziekte uit te roeien. Vooral a...

Meer artikels