PUBLICITÉ

Geen tv in de kinderkamer

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/07/2005 - 00h00
-A +A

De gelijktijdige conclusies van drie studies liegen er niet om: hoe meer kinderen tv kijken, hoe slechter ze het doen op school. Een tv in hun kamer vermindert hun intellectuele scores, terwijl de tijd die ze doorbrengen voor het scherm, een indicator zou zijn voor hun latere scholingsgraad. Reden genoeg om het tv-gebruik in huis te beperken…

PUB

De eerste studie (1) volgde meer dan 11.000 Amerikaanse kinderen. De auteurs beginnen met een vaststelling: kinderen tussen 3 en 5 jaar kijken meer dan twee uur tv per dag. En 59 % van de kinderen onder de 2 jaar zit al gemiddeld anderhalf uur voor de buis, ook al zijn er geen echt educatieve programma's voor de allerkleinsten. Op 6 à 7 jaar ondergingen diezelfde kinderen een reeks cognitieve tests, waaronder een wiskundeproef. En wat bleek? Kinderen onder de 3 jaar die veel tv keken, scoorden lager. Het kijkgedrag tussen 3 en 5 jaar daarentegen blijkt de cognitieve vaardigheden te bevorderen, met name leesvaardigheden en kortetermijngeheugen. Wel werd er geen enkele positieve invloed vastgesteld op wiskundige vaardigheden en begrijpend lezen.

De tweede studie (2) volgde 1.000 Nieuw-Zeelandse kinderen vanaf hun vijfde. De auteurs noteerden om de twee jaar het aantal uur tv-kijken en stelden vast dat, hoe meer kinderen tussen 13 en 15 jaar voor het scherm zitten, hoe hoger hun risico om van school te gaan zonder diploma. Weinig tv kijken tussen 5 en 11 jaar daarentegen voorspelt een goed studieniveau op 25 jaar. In de regel is het aantal uur tv-kijken omgekeerd evenredig met de kans om een universitair diploma te halen. Het kijkgedrag in de vroege kinderjaren heeft daarbij meer invloed dan tijdens de adolescentie.

De derde studie ten slotte (3) analyseerde de schoolprestaties van 350 Californische kinderen van 8 en 9 jaar, in vergelijking met de media-uitrusting in het gezin. Kinderen die een tv in hun kamer hadden, scoorden acht punten minder op een wiskundetest dan de anderen en deden het bovendien ook slechter bij lees- en taaltests. Kinderen die thuis een pc hadden (30 % van de bestudeerde kinderen), scoorden daarentegen acht punten hoger dan de rest.

Conclusie: ouders laten hun kinderen onder de 2 of zelfs 3 jaar beter geen tv kijken, plaatsen bij voorkeur geen tv in de slaapkamer van hun kinderen, beperken de kijktijd tot één of maximum twee uur per dag en doen er goed aan de programma's te controleren. We herinneren er trouwens aan dat ook het risico op zwaarlijvigheid evenredig stijgt met het aantal uur tv kijken!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/07/2005 - 00h00 (1) Zimmerman Frederick J. et coll., Arc. Pedriatr Adolesc. Med., 159 : 619-625, 2005; (2) Hancox Robert J. et coll., Arc. Pedriatr Adolesc. Med., 159 : 614-618, 2005 ; (3) Borzekowski Dina L.G. et coll., Arc. Pedriatr Adolesc. Med., 159 : 607-613, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De negatieve invloed van televisie op kinderen Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

De hersenen van jonge kinderen ontwikkelen zich aan een duizelingwekkende snelheid. Ze hebben slechts enkele maanden nodig om zich te ontwikkelen van baby tot kinderen die kunnen stappen, praten, een sociale band opbouwen met hun omgeving... Canadese...

Bevordert televisiekijken autisme? Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Sinds een tiental jaren is er een opvallende stijging in het aantal diagnoses van autisme . Amerikaanse onderzoekers zochten naar een verklaring voor die toename van het aantal gevallen en gingen na of het kon te maken hebben met het groeiende aanbod...

Meer artikels