PUBLICITÉ

Geen stootranden meer voor kinderbedjes!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/11/2015 - 15h39
-A +A

De stootranden voor kinderbedjes, de gestoffeerde accessoires die aan de binnenkant van een kinderbedje worden bevestigd om te voorkomen dat kinderen zich met hun hoofd aan de bedspijlen stoten, zijn vaak heel mooie dingetjes. Ze komen tegemoet aan onze wens om onze baby met tederheid te omringen. Maar ze zijn niet zonder gevaar…

PUB

Wiegendood bij baby’s: de gevaren van stootranden voor kinderbedjes onderschat?

Specialisten in de Verenigde Staten hebben onlangs de alarmbel geluid.  Volgens hen zijn de stootranden voor kinderbedjes mee verantwoordelijk voor tientallen sterfgevallen van baby’s in de voorbije decennia (de gegevens gaan van 1985 tot 2012 ; het aantal slachtoffertjes wordt geschat op 48 tot honderd).

­In veel sterfgevallen was de oorzaak dat de baby’s met hun hoofdje tussen de stootrand en de matras of een ander voorwerp in het bed gekneld waren geraakt. Zonder de stootrand hadden ze nog lucht gekregen en dus verder kunnen blijven ademen.

Stootranden voor kinderbedjes bevatten bovendien vaak linten en andere decoratieve elementen; en als ze versleten zijn, kan de vulling eruit vrijkomen. Al die kleine elementen kunnen ertoe leiden dat kleine baby’s die nog geen controle hebben over hun houding kunnen stikken of gewurgd worden.

Het is niet nieuw!

De studie brengt eigenlijk niets nieuws; het wordt al langer gezegd dat er in een kinderbedje niets moet liggen, op de slaapzak na. Maar de precieze invloed van de stootranden voor kinderbedjes was nog niet bekend. De dekbedjes, hoofdkussens en dergelijke zijn intussen uit de kinderwinkels verdwenen, maar de stootranden voor de bedjes zijn nog altijd populair. Misschien toch iets om aan te denken als er een baby op komst is en u zijn slaapkamer inricht!

Bron: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/wuso-ssi112015.php

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/11/2015 - 15h39
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ