PUBLICITÉ

Geen sterke botten zonder melk

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 25/11/2003 - 00h00
-A +A

Het aantal botbreuken ligt drie maal hoger bij kinderen die geen melk drinken. Een reden om de trend van de frisdrankconsumptie bij de jeugd om te buigen: meer melk drinken is de boodschap.

PUB

Melk is meer dan calcium

Tijdens onze eerste levensmaanden groeit het beendergestel snel. En een melkdieet volstaat blijkbaar om in alle voedingsbestanddelen te voorzien die voor de groei van de botten nodig is. Melk is een rijke bron van calcium maar bevat ook vitamine D en K, eiwitten, lactose en specifieke melkpeptiden die van belang zijn voor de groei en het onderhoud van de botten.

Fragiliteitsbreuken

Prof. Goulding, een Nieuw-Zeelandse wetenschapper, houdt zich bezig met het verband tussen melkconsumptie en de sterkte van de botten bij kinderen: "Een breuk van de onderarm is de meest voorkomende fractuur bij kinderen. Deze breuk is een typische fragiliteitsbreuk die kinderen oplopen wanneer ze vallen tijdens een kinderspelletje of bij het rennen. We vergeleken de melkconsumptie bij meisjes die een pols braken met die van kinderen die nog nooit een breuk hadden".Meisjes jonger dan zeven die een botbreuk kregen bleken significant minder melk te drinken dan hun vriendinnetjes zonder breuk.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 25/11/2003 - 00h00 Blom J. 'Meer fracturen bij niet-melkdrinkende kinderen'. Voedingsmagazine nr. 5, oktober 2003, 16e jaargang.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding biedt bescherming tegen astma Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

Borstvoeding biedt tal van voordelen die worden erkend door de wetenschappelijke en de medische gemeenschap. Maar er is nog discussie over de vraag of borstvoeding de baby ook beschermt tegen allergische aandoeningen.

Welke melk moeten we kiezen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

In de winkel is de melkafdeling aanzienlijk uitgebreid. Vroeger moesten we gewoon kiezen tussen volle, halfvolle en magere melk. Nu is er ook melk verrijkt met vitaminen, mineralen, proteïnen, vezels..., lactosearme melk en zelfs plantaardige melk, z...

Meer artikels