PUBLICITÉ

Geen rook meer op café!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/03/2011 - 14h45
-A +A

Uiteindelijk zal het rookverbod in alle cafés van het land vroeger ingevoerd worden dan voorzien: vanaf 1 juli van dit jaar zal op café niet meer gerookt mogen worden.

PUB

Tof, geen rook meer!

Het is altijd grappig vast te stellen op welke uiteenlopende manieren gereageerd wordt op dergelijk nieuws. Enerzijds heb je de tevredenheid van astmalijders, mensen met gevoelige sinussen en mensen die allergisch zijn voor rook, omdat ze 's avonds opnieuw kunnen uitgaan. En anderzijds heb je de verstokte rokers, die zuchten bij de gedachte dat ze om het halfuur zullen moeten opstaan om elders een sigaret te gaan roken. De meningen zijn inderdaad verdeeld!

Tussen beide extremen, geef ik toe dat ik af en toe kan genieten van een met rook gevulde ruimte. Hoewel ikzelf nooit gerookt heb, maakt het rookverbod in de cafés me enigszins nostalgisch. Vooral in sommige typische, zeer gezellige kroegen, gaan de aroma's van de sigaret plaatsmaken voor die van gemorst bier!

 

De gezondheid op de allereerste plaats

Dit persoonlijke gevoel verhindert me uiteraard niet om ondubbelzinnig het rookverbod in cafés en restaurants voluit te steunen. De longen van de cafébezoekers, maar vooral die van het horecapersoneel (die dagelijks gedurende minstens acht uren blootgesteld worden aan de rook), zijn veel meer waard dan mijn nostalgie. Volgens de geruchten die ons bereiken vanuit de landen waar het rookverbod reeds van kracht is, betekent de nieuwe maatregel bovendien een belangrijke steun voor de rokers die zouden willen stoppen met roken. Wanneer men moet kiezen tussen enerzijds rustig blijven zitten en genieten van een drankje en anderzijds opstaan om buiten een sigaret te gaan roken, rookt men logischerwijze minder. Sommigen zijn zelfs, zonder zich daarvan bewust te zijn, bijna gestopt met roken. De zogenaamde 'sociale rokers', die niet thuis maar voornamelijk in gezelschap roken, zien de mogelijkheden om een sigaret op te steken aanzienlijk verminderen.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/03/2011 - 14h45
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
James T Kirk

- Meer kosten voor de ziekteverzekering, want rokers moeten buiten roken, en worden ziek.
- Echte rokers gaan echt niet minder roken, dus blijven thuis of staan constant buiten. Resultaat = nog meer cafés failliet, en/of nog minder inkomsten (minder verteer, iedereen staat dan ook langer buiten).
- Extra boetes voor horecazaken (zelfs sluitingen) vanwege burenlawaai doordat rokers op straat staan in groep.
- Niet-rokers blijven ook weg, want de gezellige rokersvrienden staan buiten of komen niet meer.
Als men écht met de volksgezondheid zou inzitten, verbiedt men de verkoop en het bezit van rookwaren!
(of denk ik dan niet commercieel genoeg voor de Staat?)

PUBLICITÉ
Lees ook
De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Meer artikels