PUBLICITÉ

Geen overtollige kilo's voor een tweede zwangerschap

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/10/2006 - 00h00
-A +A

De analyse van schommelingen van het lichaamsgewicht tussen twee zwangerschappen bij een populatie van Zweedse vrouwen wijst er op dat men overtollige kilo's beter verliest voor de aanvang van een tweede zwangerschap. Het advies is bedoeld voor vrouwen met overgewicht die een tweede kindje willen. Maar ook andere vrouwen moeten ervoor zorgen dat ze opnieuw hun normaal lichaamsgewicht hebben vooraleer ze een nieuwe zwangerschap plannen.

PUB

Wat is de invloed van het lichaamsgewicht op het verloop van een zwangerschap?

De effecten van het lichaamsgewicht op de zwangerschap zijn moeilijk
te meten. Een aantal onderzoekers kreeg het idee om een populatie van 150.000 vrouwen te onderzoeken die twee zwangerschappen achter de rug hadden en meer bepaald het verloop van de eerste zwangerschap te vergelijken met de tweede. Bijzondere aandacht ging naar het optreden van complicaties en schommelingen van het lichaamsgewicht.

Eerste zwangerschap

Tijdens hun eerste zwangerschap hadden de vrouwen een gemiddelde leeftijd van 25 à 29 jaar en een body mass index tussen 18,5 en 24,9 (vanaf 25 is er sprake van overgewicht). Met andere woorden, ze wogen tussen 51 en 68,5 kg voor 1,65 m.
De verwikkelingen die optraden tijdens de eerste zwangerschap werden geregistreerd: pre-eclampsie (arteriële hypertensie en proteïnurie na de 20e week van de zwangerschap), eclampsie (ernstige hypertensie), zwangerschapsdiabetes, keizersnee, miskramen, groeiachterstand en macrosomie (een perimeter van het hoofd en de buik die groter is dan het gemiddelde en een verhoogd lichaamsgewicht bij de geboorte).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/10/2006 - 00h00 Caughey A.B., Lancet, 368 (9542) : 1136-8, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geboortegewicht: alles ligt al vast voor de zwangerschap Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Het gewicht van de baby bij de geboorte wordt sterker bepaald door het gewicht van de moeder voor de zwangerschap dan de kilo's die ze bijkomt tijdens de zwangerschap. Dat is de opvallende conclusie van een recente studie. Ze houdt meteen ook een bel...

Meer artikels