Almaar meer vrouwen plannen hun bevalling om comfortredenen of omdat het de artsen beter uitkomt.
Het risico op complicaties is wel hoger als de bevalling voor de 39e week in gang wordt gezet.
Goed om te weten!

Kanttekening bij het aantal zwangerschapsweken
Traditioneel heeft men het over 9 maanden zwangerschap. Maar hoe zit het als men de zwangerschap - of het uitblijven van de menstruatie - in weken wil uitdrukken?
9 maanden maal 4 weken is gelijk aan 36 weken. Daar komen nog 2 weken bij voor de periode tussen de 1e dag van de laatste regels en de datum van de bevruchting (14 dagen).
En omdat elke maand iets meer dan 28 dagen telt (2 of 3 dagen meer), telt men er alles samen 3 weken bij. Dat maakt in totaal 41 weken dat de menstruatie er dus niet doorkomt.
Om de datum van de bevalling te kennen neemt u anders gezegd de 1e dag van de laatste regels en telt daar 41 weken bij. Dat is ook de berekeningswijze die de artsen gebruiken.
Het aantal keizersneden is in 20 jaar verdubbeld
De keizersnede is een chirurgische ingreep waarbij de foetus 'gehaald' wordt via een snee in de buik en de baarmoeder. Het fenomeen wordt de laatste jaren almaar toegepast en stijgt nog altijd. In 2010 gebeurde 19% van het aantal bevallingen via een keizersnede, 20 jaar geleden was dat nog maar 11%.
Volgens de WHO is 15% een goed aantal voor keizersneden.
Fédération hospitalière de France, étude sur les césariennes, december 2008 ; (1) Egora.fr, 8 december 2008 ; Tita et coll., New England Journal of Medicine, 2009.