PUBLICITÉ

Geen hormoonsubstitutietherapie bij borstkanker!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/03/2004 - 00h00
-A +A

Vrouwen die borstkanker hebben gehad, mogen geen hormoonsubstitutietherapie (HST) volgen. Zoals blijkt uit een studie, verhoogt HST immers het recidiefrisico bij borstkanker.

PUB

Vaststaande of vermoede borstkanker is een contra-indicatie voor hormoonsubstitutietherapie (HST) in de menopauze.

Dat het hier om een terechte waarschuwing gaat, bevestigen de voorlopige resultaten van een studie die antwoord moet bieden op de vraag: "Is HST na een diagnose van borstkanker gevaarlijk of niet?"

Het onderzoek werd echter vroegtijdig stopgezet wegens het recidiverisico, dat als onaanvaardbaar werd beschouwd bij patiëntes die borstkanker hadden gehad en HST volgden. Aanvankelijk zouden er 1.300 deelnemen aan de studie en zouden ze gedurende vijf jaar gevolgd worden. Twee jaar later werd de studie echter stopgezet, want van de 434 vrouwen die er op dat moment aan meewerkten, kregen 26 patiëntes uit de HST-groep een recidive of een tweede borstkanker. In de controlegroep die geen HST kreeg, waren er dat maar zeven.

HST is dan ook af te raden bij antecedenten van borstkanker of vermoedelijke borstkanker. Deze behandeling is in dat geval niet verantwoord om de symptomen van de menopauze te verlichten, ook niet voor korte duur. Het komt er nu in de eerste plaats op aan om doeltreffende en ongevaarlijke alternatieven te ontwikkelen. Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/03/2004 - 00h00 Homberg, The Lancet, 363 : 453-455, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
HST in opspraak? Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

De relatieve risico's van een hormonale substitutietherapie (HST) van de menopauze worden al jarenlang geminimaliseerd. Welnu, de resultaten van de HERS-studie, de vroegtijdige stopzetting van de Women's Health Initiative-studie en de sterke mediatis...

Menopauze: de geheimen van de hormonale behandeling Geüpdatet op 27/06/2011 - 16h35

De menopauze is een scharnierpunt in het leven van elke vrouw. Ze markeert het einde van de vruchtbaarheid, gaat gepaard met een verhoogd risico op osteoporose en met soms erg hinderlijke symptomen zoals de fameuze opvliegers. Goede informatie is de...

Hormonale behandelingen in vraag Geüpdatet op 28/05/2007 - 00h00

Veel vrouwen doen in de menopauze een beroep op een hormonale substitutiebehandeling HST). Wat weet u over HTS en wat moet u weten? Weet u wat de voordelen en de nadelen van HST zijn? Doe de test!

Meer artikels