PUBLICITÉ

Geen hand meer geven om bestwil?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/07/2014 - 16h31
-A +A

Het is al vaker gezegd: iemand een hand geven is geen erg hygiënische manier van begroeten.

Als we iemand kussen of omarmen, is het gezondheidsrisico kleiner.

PUB

Geen hand meer geven, maar een alternatief zoeken

De handdruk is bij ons nog altijd het meest gebruikte begroetingsritueel. Alternatieven zijn vooral de traditionele kus op de wang, maar dat hoort traditioneel eerder bij vrouwen.
Elkaar kort omarmen is dan weer een hoofdzakelijk Angelsaksisch gebruik.

Maar het grote voordeel van beide alternatieven is dat ze minder ziektekiemen overdragen.
Onze handen hebben namelijk twee eigenschappen die er ideale ziekteoverdragers van maken: ze zijn meestal niet heel proper, en we komen er vaak mee in de buurt van onze slijmvliezen - de neus, de mond en de ogen.

Niet evident om tradities op te geven
Elkaar kussen is heel gebruikelijk onder vrienden en in de familie, maar het is moeilijk voor te stellen dat dit begroetingsritueel ooit ook algemeen zou worden onder mensen die elkaar niet kennen, en al zeker niet in een formele context. Maar in de Verenigde Staten is momenteel een andere alternatief terrein aan het winnen, de zogenaamde 'check'. Het gebaar is bij jongeren in en komt erop neer dat we een vuist maken en dan kort contact maken met de gebalde vuist van de andere. Barack Obama gebruikt het gebaar, waardoor het ook in de belangstelling kwam. Wetenschappers hebben nu ook bewezen dat dit gebaar tien keer minder ziektekiemen overdraagt dan een stevige handdruk.

Moeten we afscheid nemen van de handdruk?

Voor ziekenhuisartsen lijkt het alvast aanbevelenswaardig. Elkaar de hand geven is gewoon te riskant in een context waar kwetsbare personen makkelijk ziektes kunnen oplopen. Maar of het ook ingang moet vinden in het leven van alledag is een andere vraag. We komen immers permanent in contact met diverse microben en ons afweersysteem is erop gemaakt om er weerstand tegen te bieden!

Trouwens, iemand de hand geven is ook een teken van vertrouwen. Vermoed wordt dat het gebaar oorspronkelijk diende om iemand die men tegenkwam te tonen dat men ongewapend was. Ook vandaag kan het ritueel een sterke boodschap dragen, namelijk dat we vertrouwen op de persoonlijke hygiëne van diegene die we tegenkomen!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/07/2014 - 16h31
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voedselallergie: opgelet voor de doodskus! Geüpdatet op 09/05/2006 - 00h00

Iemand die allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel kan een ernstige reactie vertonen nadat hij iemand die dat voedingsmiddel heeft gegeten, heeft gekust. Deze allergische reactie op de kus wordt door specialisten de "kiss of death" genoemd. Men...

Koortsblaasjes: kussen is gevaarlijk! Gepubliceerd op 19/03/2013 - 12h00

Koortsblaasjes of gezichtsherpes worden veroorzaakt door een bijzonder besmettelijk virus. Het kan tijdens een opstoot zeer gemakkelijk overgedragen worden gewoon door te kussen. Ziehier alles wat u over deze aandoening moet weten in tien punten.

Meer artikels