PUBLICITÉ

Geen feest zonder chocolade!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 19/12/2017 - 10h31
-A +A

De chocoladefans weten het maar al te goed: bij een feest hoort chocolade.

En ze mogen gerust zijn, zolang we maar maat houden heeft cacao – het hoofdbestanddeel van chocolade – tal van gezondheidstroeven. 

PUB

Weldaden van chocolade

De preventieve cardiovasculaire effecten van chocolade zouden toe te schrijven zijn aan een verlaging van de bloeddruk (1). Chocolade is goed voor de bloedvaten. Dat effect wordt toegeschreven aan de polyfenolen, meer bepaald aan de flavonoïden die in cacao zitten. Dat zijn krachtige antioxidanten.

Naast polyfenolen levert fondant chocolade ook proanthocyanidines, een andere soort antioxidante stoffen. Ze vertragen de groei van kankercellen en remmen de ontwikkeling van de bloedvaatjes af die deze cellen voeden (2). Cacao heeft dus kankerwerende effecten.

Onder de bestanddelen van cacao zitten veel stoffen die onze stemming en ons moreel positief beïnvloeden.

 • Magnesium werkt bijvoorbeeld relaxerend en vermindert stress.
 • Chocolade bevat ook tryptofaan, een ­aminozuur en de bouwstof van serotonine. Deze neurotransmitter heeft zoals bekend een sterke positieve invloed op onze stemming.
 • Fenylethylamnine is ook een stof met een depressiewerende werking.
 • Anandamine maakt euforisch.

Eén gouden regel bij chocolade: wees matig

Zoals met alle voedsel geldt ook hier: wees matig, hoe lekker chocolade ook is.

Het equivalent van 2 blokjes fondant chocolade per dag is een goede portie waar u profijt uit kunt halen.

De meeste fabeltjes over chocolade zijn trouwens te wijten aan overdadig gebruik.

Enkele fabeltjes over chocolade

 • Neen, chocolade lokt geen migraine uit.
  Er zitten weliswaar twee stoffen in (tyramine, fenylethylamine) die migraine kunnen verergeren. Maar het gehalte is veel te laag om migraineaanval uit te lokken.
 • Neen, cacao veroorzaakt geen acne.
  Suiker zou daarentegen wel acne kunnen veroorzaken. Cacao is dus geen probleem, maar te veel suiker wel!
 • Chocolade doet ook niet echt verdikken.
  Op voorwaarde dat u het houdt bij redelijke porties en dat u een zo hoog mogelijk cacaogehalte kiest. Daar zit minder suiker in.
  Toch is het verschil in calorieën tussen fondant chocolade en melkchocolade niet erg hoog. Het zijn dus vooral de hoeveelheden die een rol spelen.
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/12/2013 - 12h24 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 19/12/2017 - 10h31

(1) Taubert D. et coll., JAMA, 298 : 49-60, 2007 ; (2) Symposium Chocolat et Santé, Parijs, 22 juni 2010.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Cacao: een goede gezondheidsbondgenoot Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

In volle feestperiode publiceerde Zwitserse onderzoekers de resultaten van een studie waaruit blijkt dat chocolade goed is voor de slagaders. Het gaat niet om alle soorten chocolade, maar wel om de pure variant met 70% cacao!

Zwarte chocolade of melkchocolade? Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Chocolade zou goed zijn voor hart en bloedvaten omdat hij antioxidanten bevat. Hun werking zou echter afgeremd worden door melk. Zwarte chocolade is dan ook beter voor uw slagaders dan melkchocolade!

Geen eindejaarsfeesten zonder chocolade Gepubliceerd op 19/12/2017 - 10h03

De eindejaarsfeesten zijn ondenkbaar zonder chocolade. Traditioneel bieden we onze gasten dan chocolade aan en daar valt echt niet aan te ontsnappen! Maar waarom zou u uw chocolade niet eens zelf maken? Het is echt niet moeilijk en het is een stuk go...

Chocolade is goed voor het hart Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h54

Chocolade krikt het moreel op als we een dipje hebben, dat weet iedereen. Maar chocolade is ook goed voor het hart . Een recente studie levert daar nog maar eens het bewijs van. Verstokte chocolade-eters zouden namelijk een kleiner risico lopen op ee...

Meer artikels