PUBLICITÉ

Geen cannabis tijdens een zwangerschap

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/11/2005 - 00h00
-A +A

Er zijn steeds meer mensen die cannabis roken. In die groep van cannabisverbruikers zitten ook jonge zwangere vrouwen. Zij zouden geïnformeerd moeten worden over de risico's die cannabisgebruik inhoudt. De risico's betreffen niet meteen de zwangerschap en de bevalling, maar wel de baby's zelf. Die zouden later kunnen kampen met cognitieve stoornissen.

PUB

Uit onderzoek blijkt dat 3% à 30% van de vrouwen rookt tijdens de zwangerschap. En dat aandeel zal nog toenemen omdat er steeds meer jonge rooksters zijn en omdat het bij zwangere vrouwen die aangemoedigd worden om te stoppen met roken zelden over cannabisgebruik gaat. Zo zijn er vrouwen die de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken compenseren met een of twee joints per dag, terwijl andere vrouwen cannabis erg doeltreffend vinden om komaf te maken met misselijkheid en overgeven tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

De aangetoonde gevolgen van cannabisgebruik voor de foetus en het kind

  • Tot op vandaag kon nog niet aangetoond worden wat het effect is van cannabisgebruik op de incidentie van aangeboren misvormingen en vroegtijdige bevalling. Een regelmatig gebruik van cannabis zou evenwel zorgen voor een licht verhoogd risico op een laag geboortegewicht.
  • Pasgeboren kinderen met een moeder die cannabis gebruikte tijdens de zwangerschap zouden vaker met slaapstoornissen kampen.
  • Tijdens de eerste levensmaand zouden de baby's meer gedragsstoornissen hebben: bevingen, minder krachtige huilbuien en minder visuele respons op lichtstimulaties.
  • Cannabis heeft een negatief effect op de groei, zo blijkt duidelijk op de leeftijd tussen 1 en 9 à 12 jaar aan de hand van het meten van de schedelomtrek.
  • Rond de leeftijd van tien jaar zijn kinderen die aan cannabis blootgesteld werden meer hyperactief, impulsief en minder aandachtig.
  • De kinderen in kwestie zouden meer problemen hebben op school (zelfs bij een gelijk IQ): de capaciteit om te abstraheren is minder groot, net zoals de redeneringscapaciteit in de visuele sfeer.
  • Sommige studies maken een onderscheid in de stoornissen al naargelang de periode van blootstelling aan cannabis. Gaat het om het eerste trimester van de zwangerschap, dan zouden vooral geheugenstoornissen opduiken, gaat het om het tweede trimester dan zou er sprake zijn van aandachtsstoornissen en impulsief gedrag.
  • Andere studies wijzen op een verhoging van het aantal leermoeilijkheden bij het lezen en het rekenen en schoolproblemen die dubbel zo vaak voorkomen.
  • De betreffende kinderen zouden tenslotte ook vaker angstig en depressief zijn.
Het is belangrijk om van deze feiten op de hoogte te zijn om jonge vrouwen te verwittigen voor de gevolgen van cannabisgebruik tijdens de zwangerschap. De vrouwen moeten niet alleen geïnformeerd worden, maar ook hulp krijgen bij het stoppen met roken van sigaretten en joints. Alcohol is uiteraard ook uit den boze. Het is eenvoudig, in geval van zwangerschap: geen sigaretten, geen alcohol en geen cannabis!
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/11/2005 - 00h00 FMC, Le Quotidien du médecin, 14 oktober 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
karmandia

De ene site zegt dit, de andere dat.... volgens mijn gyne zijn er geen bewijzen dat de "aangetoonde gevolgen van cannabisgebruik" ook wel degelijk door cannabis komen, eerder door wat er mee gemengd wordt, denk maar aan jointjes met de mix tabak & wiet.. plus het feit dat je het verbrand inneemt (oprookt dus) is niet meteen de beste keuze tijdens een zwangerschap, maar een plakje spacecake of wat wietchocomelk zal de baby geen kwaad doen. Wat niet van de legale drugs alcohol & tabak en de meeste medicatiesoorten gezegd kan worden...

PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd Gepubliceerd op 11/03/2014 - 12h31

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie. Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie. Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

Afkicken van cannabis: een onderschatte beproeving Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h18

Iedereen kent de grote moeite die rokers van tabak moeten doen als ze willen stoppen met roken. De afkicksymptomen van cannabis zijn minder goed gekend, maar zijn nochtans even groot. Dit moet u weten voordat u zich laat verleiden tot een regelmatig...

Meer artikels