PUBLICITÉ

Geen cannabis achter het stuur!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/11/2005 - 00h00
-A +A

Uit de allereerste studie die de impact van cannabis op het rijgedrag nagaat, blijkt dat cannabisgebruik het risico op dodelijke ongevallen nagenoeg verdubbelt. Het onderzoek wijst ook uit dat de effecten van alcohol nog nefaster zijn dan die van cannabis, zelfs binnen de huidige toegestane limieten...

PUB
Overzicht

Het gaat om het eerste onderzoek ter wereld dat de gevolgen van cannabis nagaat op het rijgedrag. De studie werd 'SAM' gedoopt, wat staat voor 'stupéfiants et accidents mortels de la circulation' ('verdovende middelen en dodelijke verkeersongevallen'), en werd gecoördineerd door het 'Observatoire français des drogues et des toxicomanies' (OFDT, Frans Onderzoekscentrum voor Drugs en Drugverslaving). In een eerste fase van de studie werd tussen 30 september 2001 en 1 oktober 2003 systematisch naar sporen van drugs gezocht bij dodelijke verkeersongevallen. In totaal werden 10.700 dossiers verwerkt. Ziehier de opvallendste resultaten:

  • Een bestuurder die cannabis heeft gerookt, loopt bijna twee keer (1,8) meer risico om een dodelijk ongeval te veroorzaken.
  • Voor alcohol is dat gemiddeld 8,5 keer meer, en 2,7 keer als het alcoholgehalte in het bloed onder de toegestane drempel ligt van 0,5 g/l!!!
  • Het aandeel van dodelijke verkeersongevallen die rechtstreeks veroorzaakt worden door cannabis bedraagt 2,4 %, in totaal 170 sterfgevallen. Alcohol is goed voor 28,5 %, met 1.940 dodelijke slachtoffers.
  • Bij de algemene populatie ten slotte eist alcohol elf keer meer doden dan cannabis. Zelfs 'matige' drinkers - d.w.z. drinkers die de wettelijke drempel van 0,5 gr/l niet overschrijden - veroorzaken vaker een dodelijk ongeval dan cannabisrokers: respectievelijk 3,3 en 2,4 %.
  • Bij jonge mannen onder de 25 jaar eist cannabis echter een grotere dodentol in het verkeer dan alcohol...

Te onthouden

Het risico op dodelijke ongevallen door alcoholverbruik stijgt zeer snel met de ingenomen hoeveelheid, maar ligt al zeer hoog vanaf het eerste glas:

  • tussen 0 en 0,5 gr/l stijgt het risico met een factor 2,7;
  • tussen 0,8 en 1,2 gr/l stijgt het risico met een factor 7;
  • boven 2 gr/l stijgt het risico met een factor 40.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/11/2005 - 00h00 Studie SAM 'Stupéfiants et accidents mortels de la circulation' ('Verdovende middelen en dodelijke verkeersongevallen'), gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid en gecoördineerd door het 'Observatoire français des drogues et des toxicomanies' (OFDT, Frans Onderzoekscentrum voor Drugs en Drugverslaving), oktober 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabisgebruik bij jongeren daalt Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

Volgens het laatste Europese ESPAD-rapport gaat het cannabisgebruik bij 16-jarigen lichtjes achteruit. De daling slaat zowel op het experimenteren als op het regelmatige gebruik. Een goede gelegenheid om even stil te staan bij de effecten en gevaren...

Cannabis, hoe zit het bij de jongeren? Geüpdatet op 03/02/2014 - 11h39

Cannabis is de meest gebruikte illegale drug bij jongeren. Vier op de tien jongeren van zeventien verklaren al cannabis te hebben gebruikt. In Europa horen de Belgische jongeren bij de grootste cannabisgebruikers (vijfde plaats op 36 landen). Welke f...

Drugs opsporen in een plasje Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

8% van de jongeren gebruikt minstens één keer per week drugs. Ouders zijn meestal zeer bezorgd wanneer zij vermoeden dat hun kind drugs gebruikt. Erover praten is de boodschap. Een urinetest kan een controlemiddel zijn.

Meer artikels