PUBLICITÉ

Geen behandeling met anti-vitamine K zonder controle!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/03/2013 - 14h44
-A +A

Vaak wordt een anti-vitamine K behandeling voorgeschreven om bloedklontertjes te vermijden.

De behandeling is doeltreffend, maar ze vereist wel een strikte, regelmatige medische controle om het reële risico op verwikkelingen te vermijden.

PUB

Waarom anti-vitamine K?

Anti-vitamine K geneesmiddelen zijn anticoagulantia.

Ze maken het bloed meer vloeibaar en verhinderen zo dat bloedklontertjes ontstaan in een ader of een slagader van een risicopersoon. Er zijn heel wat mensen die tot de categorie van 'risicopersonen' behoren. Bijna 1% van de bevolking volgt een antistollingsbehandeling met anti-vitamine K.

Twee derde van die personen volgen de behandeling wegens een voorkamerfibrillatie (een stoornis van het hartritme die vaak voorkomt bij oudere mensen) en een derde wegens een longembolie, flebitis -of aderontsteking- (diepe veneuze trombose) of ter preventie van flebitis bij langdurige immobilisatie.

Al die personen hebben een verhoogd risico op bloedklontertjes. Als zo'n klontertje zich verplaatst kan het een bloedvat verstoppen en verhinderen dat het bloed doorkan.

Dat kan op zijn beurt tot een cerebrovasculair accident leiden als een slagader in de hersenen verstopt geraakt of een longembolie als het om een bloedvat in de longen gaat.

De dosis aanpassen om verwikkelingen te vermijden

De doeltreffendheid van de antistollingsbehandeling is een feit. Maar de dosis moet wel aangepast zijn aan de patiënt om complicaties te vermijden.

Teveel anti-vitamine K gaat gepaard met een risico op bloedingen en niet genoeg kan leiden tot een trombose. Het risico op verwikkelingen is reëel zolang de dosis anti-vitamine K niet adequaat is.

Maar er zijn heel wat factoren die de werking van een anti-vitamine K behandeling beïnvloeden: activiteiten, ziekten, geneesmiddelen, voeding, enz.

Het is dan ook noodzakelijk om de doeltreffendheid van de anti-vitamine K regelmatig te laten controleren en ook naargelang de omstandigheden.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/03/2013 - 14h44

Persdossier Procter & Gamble Pharmaceuticals, juni 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn de tekenen van flebitis? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h22

Flebitis betekent dat een bloedprop de bloedsomloop in een ader volledig of gedeeltelijk blokkeert . Als de ader geen oppervlakkig , maar een dieper gelegen ader is en de bloedprop groot is, moet u dringend naar een arts. Wat zijn de tekenen of sympt...

Waaraan herkent men een longembolie? Gepubliceerd op 10/11/2015 - 10h40

Een longembolie of pulmonaire embolie is een ernstige complicatie van flebitis. Deze is weinig symptomatisch, maar er zijn wel een aantal aanwijzingen die kunnen doen vermoeden dat er sprake is van flebitis. Des te meer wanneer die aanwijzingen in ve...

Astma en botverlies: is er een verband? Geüpdatet op 16/10/2001 - 00h00

Het is algemeen bekend dat corticoïden botverlies veroorzaken; anderzijds worden corticoïden ook gebruikt bij de behandeling van astma. Wat de orale vormen betreft, is het risico bekend, maar het risico van inhalatiecorticoïden was nog niet bekend.

Meer artikels