PUBLICITÉ

Geen aspirine onder de leeftijd van 16 jaar!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 19/11/2002 - 00h00
-A +A

Het Franse Agentschap voor de Veiligheid van Gezondheidsproducten (AFSSAPS) raadt aan koorts bij kinderen jonger dan 16 jaar in eerste instantie te behandelen met paracetamol en niet met aspirine.

PUB

Acetylsalicylzuur (ASZ of aspirine) werd immers in verband gebracht met een miniem risico van optreden van het syndroom van Reye, een zeldzame aandoening van de hersenen en de lever. In de Verenigde Staten werd in het begin van de jaren '80 een verband vastgesteld tussen de inname van ASZ bij een acute virale infectie en het optreden van het syndroom van Reye, vooral bij kinderen.

XXX
In Groot-Brittannië beperkte de waarschuwing zich tot kinderen jonger dan 12 jaar, maar op 23 oktober 2002 heeft het Engelse Geneesmiddelenagentschap (MCA) die leeftijd opgetrokken tot 16 jaar.Daarom heeft het AFSSAPS beslist ook dergelijke aanbevelingen te doen en de bijsluiters van alle specialiteiten die ASZ bevatten, bij te werken. Volgens de thans beschikbare gegevens is het risico zeer klein, maar is een waarschuwing toch gerechtvaardigd, ook al wordt de risico-batenverhouding van acetylsalicylzuur niet in twijfel getrokken.

Symptomen

  • Aanhouden of wederoptreden van de symptomen van de initiële virale ziekte.
  • Persoonlijkheidsveranderingen met hyperactiviteit, agressiviteit, verwardheid en angst.
  • Frequent braken of misselijkheid, stuipen en delirium gaande tot coma.

In de praktijk

Aspirine, paracetamol en ibuprofen doen de koorts bij kinderen even goed dalen. Maar gezien het weliswaar minieme risico van het syndroom van Reye bij gebruik van ASZ, wordt aanbevolen eerst paracetamol te gebruiken bij kinderen jonger dan 16 jaar met koorts. Paracetamol wordt immers in therapeutische dosis goed verdragen. De aanbevolen dosis bedraagt 60 mg/kg/dag in 4 innamen, ofwel 15 mg/kg om de 6 uur. Als de koorts aanhoudt, moet u uw arts raadplegen.

Zelfs bij een virusziekte zoals windpokken (varicella) of een griepachtig syndroom mag u kinderen geen aspirine geven zonder het advies van een arts.
Als een kind na inname van aspirine bewustzijns- of gedragsstoornissen ontwikkelt of begint te braken, moet u dadelijk uw arts verwittigen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 19/11/2002 - 00h00 Persmededeling van het AFSSAPS van 25 oktober 2002 'Syndroom van Reye en aspirine'
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aspirine: ook goed voor darmpoliepen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Acetylsalicylzuur (ASZ of Aspirine®) is een geneesmiddel dat reeds lang wordt gebruikt om pijn te verlichten. Aspirine, een plaatjesaggregatieremmer die wordt gebruikt om de vloeibaarheid van het bloed te verbeteren, wordt ook voorgeschreven om het r...

12 tips om aspirine goed te gebruiken Gepubliceerd op 11/04/2017 - 12h04

Acetylsalicylzuur , beter bekend als aspirine , is een van de bekendste medicijnen. Het is doeltreffend tegen pijn en koorts , maar opgelet, aspirine heeft ook een invloed op de bloedstolling. Men moet dus voorzichtig blijven, ook al lijkt aspirine e...

Koorts bij kinderen en baby's: tekst en uitleg Gepubliceerd op 06/12/2016 - 17h18

Bij courante infecties (neus-keelholteontsteking (rinofaryngitis), oorontsteking, bronchitis, angina, ...) krijgen jonge kinderen snel koorts. Ouders - zowel "beginners" als "gevorderden" - zijn snel ongerust en hebben niet altijd de juiste reflexen....

Meer artikels