PUBLICITÉ

Geen aspirine bij het begin van de zwangerschap!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00
-A +A

De resultaten van deze preliminaire studie moeten zo vlug mogelijk bevestigd worden, want ze zaaien twijfel. Zo zou het gebruik van aspirine de kans op een miskraam met 80 % kunnen verhogen.

PUB

NSAID's - niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen - , waarvan de bekendste aspirine en paracetamol zijn, behoren tot de meest gebruikte medicijnen ter wereld. Temeer omdat ze verkrijgbaar zijn zonder voorschrift. Ze zijn ook zeer populair bij zwangere vrouwen, ook al wordt geregeld betwijfeld of ze wel zo onschadelijk zijn bij deze populatie… Bij een studie over de risicofactoren voor spontane abortus werden meer dan 1.000 zwangere vrouwen gerekruteerd. Zodra hun zwangerschapstest positief was, ondervroegen de auteurs hen over hun gebruik van NSAID's. In totaal 53 proefpersonen bevestigden dat ze deze geneesmiddelen hadden gebruikt. Vervolgens werden tot in de 20ste week 162 miskramen geregistreerd. Na analyse van de verschillende mogelijke parameters stelden de onderzoekers vast dat de vrouwen die bij het begin van hun zwangerschap aspirine hadden genomen, 80 % meer kans liepen op een miskraam. Die relatie werd daarentegen niet vastgesteld bij paracetamol.

Gegevens te bevestigen

Het is voorlopig nog te vroeg om het gebruik van aspirine bij zwangere vrouwen te verbieden. De onderzoeksgroep en het aantal geregistreerde miskramen zijn echter te klein, en deze analyse moet op grotere schaal herhaald worden vóór er definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Toch is het gelegde verband hoogstwaarschijnlijk correct, in die zin dat aspirine de aanmaak afremt van prostaglandines, stoffen die noodzakelijk zijn voor de innesteling van de foetus in de baarmoeder. De werking van paracetamol daarentegen zou beperkt blijven tot het zenuwstelsel. Gezien dit vermoedelijke risico kunnen we voorlopig alleen maar aanraden om geen NSAID's te gebruiken tijdens de conceptieperiode en in het begin van de zwangerschap.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00 Li D.K. et coll., British Medical Journal, 327 : 368-371, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke signalen kondigen een miskraam aan? Gepubliceerd op 08/03/2017 - 16h36

Een miskraam is eigenlijk een spontane abortus, omdat de zwangerschap op natuurlijke wijze stopt. Meestal is er geen precieze oorzaak te achterhalen. Miskramen komen vrij veel voor: 10 tot 20% van de vastgestelde zwangerschappen eindigt op een miskra...

Pijnstillende geneesmiddelen zonder voorschrift Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Tandpijn, rugpijn, hoofdpijn... In dergelijke gevallen reageren we dikwijls door een geneesmiddel te nemen dat geen voorschrift vereist. Het is nochtans belangrijk om ook in die gevallen inlichtingen in te winnen over het gekozen geneesmiddel.

De nachtmerrie van distilbeen: komt er ooit een eind aan? Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Distilbeen, een synthetisch oestrogeen dat in het verleden aan zwangere vrouwen werd voorgeschreven om miskraam te voorkomen, laat nog steeds van zich horen. Distilbeen veroorzaakt genitale misvormingen en vroege tumoren bij de kinderen van wie de mo...

Meer artikels