PUBLICITÉ

Geelzucht bij pasgeboren baby’s

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/11/2015 - 14h15
-A +A

Fysiologische geelzucht bij zuigelingen komt vaak voor en is ongevaarlijk. Het fenomeen is te wijten aan een ophoping van bilirubine,een geel pigment dat de huid van de baby geel kleurt.

De gele kleur gaat na enkele dagen vanzelf weg. Maar soms is er een behandeling met fototherapie nodig.

PUB

Geelzucht bij zuigelingen: wat is het precies?

Bilirubine is een pigment dat geproduceerd wordt door de rode bloedlichaampjes in het bloed van de foetus op het moment dat die bloedlichaampjes afgebroken worden om plaats te maken voor die van de baby. Dat pigment wordt normaal gezuiverd door de lever en via de urine en de stoelgang afgescheiden.

Als een baby geelzucht heeft, komt dat omdat hij te veel bilirubine produceert of omdat zijn lever die stof niet snel genoeg kan verwerken.

 

Fysiologische geelzucht

Omdat de lever van pasgeboren baby’s nog niet rijp is, hebben veel baby’s in de eerste dagen van hun leven geelzucht, in het vakjargond fysiologische geelzucht. De geelzucht verschijnt in de eerste drie tot vijf levensdagen en verdwijnt vanzelf als de lever van de baby rijp wordt. Dat gaat vrij snel.

Het is een ongevaarlijk type geelzucht dat niet behandeld hoeft te worden. Ze komt voor bij zo’n 60% van de baby’s die voldragen zijn en gezond ter wereld komen. Bij prematuurtjes is dat 80%. Bij de voldragen baby’s begint de geelzucht meestal op de tweede of derde levensdag. Ze bereikt een paar dagen later haar piek en verdwijnt na de eerste week. Bij prematuurtjes kan de geelzucht langer duren.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/06/2012 - 12h50 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 24/11/2015 - 14h15
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is geelzucht precies? Gepubliceerd op 26/11/2012 - 11h57

Geelzucht is een verkleuring van de huid en de ogen die wijst op een probleem met de lever of de galwegen . Maar geelzucht komt ook heel vaak voor bij pasgeboren baby’s , vooral dan bij prematuurtjes. We gaan even in op dit symptoom.

Vocabularium over zwangerschap Geüpdatet op 01/02/2005 - 00h00

Het verhaal van de ooievaar kennen we al lang. Maar als je echt zwanger bent en de arts met zijn uitleg begint, verdrink je algauw in zijn informatie en vind je het allemaal zo ingewikkeld…

Klierkoorts is meer dan vermoeidheid Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h38

Een grote vermoeidheid bij de minste inspanning is één van de bekendste symptomen van klierkoorts of mononucleose. Toch hoeft u niet meteen aan de kusjesziekte te denken als uw puberzoon of -dochter vaak moe is. Met klierkoorts gaan immers ook andere...

Zijn slaapzakken te zwaar voor premature baby’s? Gepubliceerd op 15/09/2016 - 17h14

Een premature baby in een slaap- of trappelzak steken, heeft een nefaste invloed op zijn gedrag. Tot die conclusie komt een recente Franse studie. Hoe moeten we pasgeboren - en dus kwetsbare - kinderen dan te slapen leggen?

Meer artikels