PUBLICITÉ

Geef uw motivatie een duwtje in de rug

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00
-A +A

Weer aan sport beginnen doen, bijscholing volgen, stoppen met roken, afvallen... om dat soort doelstellingen te halen is er meer nodig dan alleen maar goede wil. Er komt ook een flinke dosis motivatie bij kijken, en die moet opgebouwd en in stand gehouden worden. Maar hoe begint een mens daaraan? Deze tips kunnen u helpen om uw motivatie te versterken.

PUB

Hoe kunnen we ons motiveren?


Uw motivatie is de motor die u zal helpen om uw doel te bereiken! Maar zoals met elke motor hangt ook de werking van uw motivatie af van het remmen en het gas geven, de 'versneller'. De snelheid of cadans wordt bepaald door het evenwicht tussen de afremmers en de versnellers. Hoe minder u remt, hoe sneller u zult gaan en hoe dichterbij en makkelijker haalbaar uw doel zal zijn.

Werk aan de versnellers van uw motivatie


1) Maak u een duidelijke voorstelling van uw doel
Uw doel moet heel precies en concreet zijn. Neem rustig de tijd om erover na te denken en het vorm te geven. Ziet u zichzelf over 6 maanden als een regelmatige sportster? Wilt u een niet-roker worden? Ziet u zichzelf al met 7 kilo minder? Visualiseer het effect in uw geest: het lichaam van een sportieve vrouw in topvorm, het stralende gezicht als u van het roken af bent, een nieuwe kijk op uw figuur, enz.

2) Maak een lijstje met de voordelen
Neem een vel papier en schrijf alle mogelijke en denkbare voordelen op die het behalen van uw doel u zouden kunnen opleveren. Kijk vooruit. Wat zal er voor u veranderen als u uw doel bereikt? Wat zal er beter zijn dan voorheen, mentaal, fysiek, in de activiteiten die u doet? Hoe ziet u zich dan zelf en hoe zullen de anderen u zien? Uw conditie zal beter zijn, uw lichaam zal harmonieus gespierd zijn, u zult niet meer buiten adem zijn, u zult van uw hoest af zijn, u zult minder kans lopen om kanker te krijgen, u zult eindelijk weer een jurk kunnen dragen, u zult minder stress hebben, uw zelfvertrouwen zal groeien, u zult die uitdaging eindelijk aandurven, enz.
Leg dat lijstje niet ergens verloren, maar hou het binnen handbereik zodat u het elke dag kunt bekijken. Denk er verder over na en probeer het te vervolledigen. Denk er wel om dat alle voordelen die u opschrijft strikt persoonlijk zijn. Het zijn de uwe. Het lijstje zal u helpen om uw motivatie te versterken en positief te denken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00 Dr Isabelle Girault-Raynaud, "Maigrir, suivez votre programme", Uitgeverij Hachette Pratique.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Samen vermageren is gemakkelijker! Geüpdatet op 04/04/2014 - 16h25

Vermageren is, als het echt nodig is, nooit een makkelijke onderneming. Het vraagt wilskracht - wat men er ook over zegt - en vaak voelt met zich heel eenzaam, alsof men buiten het sociale leven en gezinsleven staat. Met tweeën de stap zetten is dan...

Stoppen met roken: bent u gemotiveerd om te stoppen? Gepubliceerd op 02/10/2012 - 10h31

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. U kunt dus maar beter gemotiveerd zijn voordat u eraan begint! Misschien helpt het u te weten dat aan die motivatie kan gewerkt worden. Hoe zit het eigenlijk met uw motivatie ? Bent u gemotiveerd om te stoppen?...

Dieet: wees de verleiding de baas! Gepubliceerd op 10/03/2016 - 16h53

Bent u op dieet ? Dan moet u weten dat hoe meer u ervan overtuigd bent te kunnen weerstaan aan de verleidingen, des te meer kans u zult hebben om voor de verleiding te bezwijken. Dat is althans wat een recent onderzoek aantoont. Als u aan de verleidi...

Meer artikels