PUBLICITÉ

Gediversifieerde babyvoeding

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 06/12/2010 - 00h00
-A +A

Vanaf de leeftijd van 4 tot 6 maanden schakelen baby's over van een voeding louter op basis van zuivelproducten naar gevarieerde en vaste maaltijden. De diversificatie dient te gebeuren volgens het ritme van het kind en onder toezicht om een eventuele allergie te kunnen opsporen.

PUB

De overschakeling kan min of meer snel gebeuren, naargelang het kind. Uw arts is uw beste raadgever. Alle specialisten op het gebied van babyvoeding raden aan te beginnen met een gediversifieerde voeding tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden. Inderdaad, ook al voorziet melk (moedermelk of flesvoeding) in de behoeften van zuigelingen tot de leeftijd van 6 maanden, toch moet men voorzichtig zijn. Een vroeg begin kan immers ongemakken veroorzaken, zoals bijv. risico op allergie, spijsverteringsstoornissen als te snel wordt overgeschakeld op meelproducten, of te weinig calcium, ijzer en essentiële vetzuren.

  • Melk: minimum 500 ml per dagBabymelk (melk van de 1ste leeftijd) moet worden gebruikt tot de leeftijd van 4 maanden. Daarna en tot de leeftijd van 1 jaar moet worden overgeschakeld op een melk van de 2de leeftijd. Bij de diversificatie kan de melk worden geleverd door moedermelk of melk van de 2de leeftijd of door roomkaas (type "petit suisse") en yoghurt.
  • Begin de diversificatie met groenten en fruit (geen exotisch fruit geven, zoals bananen, kiwi's…).
  • Na 6 maanden beginnen met vlees en vis (10 tot 15 g per dag tot de leeftijd van 1 jaar).
  • Vanaf de leeftijd van 8 maanden zetmeelhoudende voedingsmiddelen geven, maar probeer glutenhoudend meel te vermijden tot de leeftijd van 19 maanden.

Enkele raadgevingen

  • Geen suiker geven en geen suiker toevoegen aan het voedsel.
  • Geen zout op het eten doen, noch tijdens noch na de bereiding.
  • Geen vetstoffen toevoegen.
  • De enige noodzakelijke drank is water. Af en toe kunt u de baby wat fruitsap zonder extra suikers geven.
  • Slechts één voedingsmiddel per keer en in kleine hoeveelheden toevoegen om het risico op allergie te beperken en om een eventuele allergie te achterhalen. Bij een familiale voorgeschiedenis van allergie, start wat later met de diversificatie en wacht met het geven van zeer allergiserende voedingsmiddelen.
  • En vooral uw kind niet forceren! Volg het ritme van uw kind en houd rekening met zijn gewoonten. Ieder kind heeft zijn eigen ritme!

Voeding van kinderen van 6 maanden

OntbijtFles met 210 ml melk van de 2de leeftijd + 15 g babymeelMiddagmaal10 tot 15 g vlees of visGroentepuree (aardappelen, wortelen, groene bonen, …)Een potje plattekaasVieruurtjeFles met 180 ml melk van de 2de leeftijd + 10 g babymeelVruchtencompote of -sapAvondmaalSoep of groentepuree20 g kaas of een half potje yoghurtVruchtencompote

Oorspronkelijk gepubliceerd op 14/03/2003 - 00h00 en geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 06/12/2010 - 00h00 Nourrir bébé - L'alimentation saine. Rossant, Ed Odile Jacob. Comment bien nourrir mon bébé ? De la naissance à 2 ans, un guide complet pour une alimentation saine et équilibrée. Suzannah Olivier, Ed Gründ.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke melk is goed voor mijn baby? Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h39

De melk van de moeder heeft natuurlijk de absolute voorkeur. Maar als die om lichamelijke of psychische redenen niet of niet meer beschikbaar is, zal de kinderarts een babymelk voorschrijven. Er bestaan wel heel veel soorten. Hoe moet u in het grote...

Babyvoeding: hoe zorgen we voor een goede afwisseling? Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Tijdens het eerste levensjaar verdrievoudigt het gewicht van een baby . De hersenmassa groeit aan met 2 gram per dag en na één jaar bedraagt de lichaamslengte 1,5 keer de lengte bij de geboorte. De brandstof voor deze veranderingen is de babyvoeding...

Meer artikels