PUBLICITÉ

Gedeprimeerd? Doe het licht aan!

Gepubliceerd door Patricia Riveccio op 26/12/2006 - 00h00
-A +A

In de oudheid was er al sprake over de invloed van het licht en de zon op het humeur en de instincten van de mens. Vandaag weet men dat luminotherapie een doeltreffende behandeling kan zijn van winterdipjes en andere stoornissen van de circadiaanse ritmes. Het is ook een uitstekend middel om vermoeidheid te verjagen.

PUB

Gedeprimeerd en depressief: een tekort aan licht?

De ontdekking van het vuur en de elektriciteit hebben de natuurlijke lichtcyclus van de mens gedeeltelijk verstoord, een cyclus waarbij het daglicht bepaalde wanneer men ging slapen en wanneer men opstond. Het licht is een natuurlijke bron van energie en heeft een invloed op het humeur en ook op het bioritme van het lichaam van de mens. Bij een tekort aan licht, voelt men zich vaak minder energiek, minder optimistisch en kunnen slaap- en eetstoornissen optreden. Vandaag kampt een vrouw op de vijf en een man op de tien met een seizoensgebonden depressie.

De biologische klok

's Nachts slapen we en overdag zijn we actief. Het lichaam volgt een 24-uurs ritme, zowel in de zomer als in de winter, de lente en de herfst. Dat ritme wordt opgelegd aan de interne biologische klok die niet alleen voor de slaap/waak cyclus zorgt, maar ook voor de evolutie van de lichaamstemperatuur en bepaalde hormonen zoals bijvoorbeeld melatonine, zo zegt dr. Francois Duforez*. De klok bevindt zich ter hoogte van de hypothalamus, in het midden van de hersenen. Een tekort aan licht heeft een directe invloed op de biologische klok en gaat gepaard met een ontregeling van de dagdagelijkse cyclus.

Gepubliceerd door Patricia Riveccio op 26/12/2006 - 00h00 Côté Santé, december-januari 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lichttherapie tegen seizoensdepressies Gepubliceerd op 04/02/2014 - 11h35

Ervaart u de winter als een lange, donkere periode? Is uw slaap ontregeld en bent u permanent zwaarmoedig? Dan is de kans reëel dat u aan een seizoensdepressie lijdt. Deze aandoening hangt samen met een gebrek aan licht, maar betekent niet meteen dat...

Lichttherapie tegen seizoensdepressie Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

Kleine seizoensdepressies komen frequent voor en wijzen niet noodzakelijk op een ernstige stoornis. Vaak heeft zo'n dipje er gewoon mee te maken dat uw lichaam te weinig … zon heeft. Voor zes maanden naar de tropen trekken is slechts voor weinigen we...

Meer artikels