PUBLICITÉ

Gastro-oesofageale reflux veroorzaakt otitis met effusie bij kinderen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/04/2013 - 12h19
-A +A

Het terugvloeien van maagsap tot in het middenoor zou bij kinderen een otitis met effusie veroorzaken. Derhalve moet de oorzaak van het probleem worden aangepakt.

PUB

Gastro-oesofageale reflux en otitis met effusie

Gastro-oesofageale reflux of GOR wordt gekenmerkt door het terugvloeien van maagzuur van de maag naar de slokdarm. Dat komt doordat de sfincter (sluitspier) tussen de slokdarm en de maag niet goed werkt. Als de sfincter zich niet sluit nadat het voedsel gepasseerd is, kan het maagzuur terugvloeien en 'brandwonden' van de slokdarm veroorzaken.

Maar daar blijft het niet bij. GOR kan ook aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken, zoals sinusitis en astma: het maagsap kan immers terugstromen tot in de sinussen en de bronchi. Volgens een studie van Britse artsen zou het maagzuur ook kunnen terugvloeien tot in het middenoor en een middenoorontsteking (otitis media) veroorzaken.

Van de maag tot het oor...

Om na te gaan of maagsap inderdaad kan terugvloeien tot in het oor, onderzochten Andrea Tasker en medewerkers het middenoor van kinderen met een otitis met effusie op de aanwezigheid van pepsine. Pepsine is een enzym dat afkomstig is van de maag. Ze voerden daarvoor een paracentese (insnijding in het trommelvlies) uit voor de plaatsing van een "drain" (buisje om lucht door te laten) en op dat ogenblik werd vocht uit het middenoor opgezogen.

In 83% van de gevallen werd pepsine in het middenoorvocht aangetroffen. De auteurs van de studie veronderstellen dat het maagsap door de buis van Eustachius (een kanaal tussen de keel en het middenoor) tot in het middenoor (dat net achter het trommelvlies ligt) zou geraken als het kind op de rug ligt. Het zure vocht zou een ontsteking van het slijmvlies van het middenoor veroorzaken, wat bacteriële infecties in de hand zou werken met een otitis met effusie als gevolg.

In tegenstelling tot een acute oorontsteking veroorzaakt een otitis met effusie geen hevige pijn of koorts. Het vocht dat zich achter het trommelvlies opstapelt, kan echter gehoorverlies teweegbrengen, wat een handicap kan vormen op school. In geval van otitis met effusie kan men dus vragen als reflux de oorzaak van het probleem is.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 23/02/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/04/2013 - 12h19

Tasker, Lancet 2002, Vol. 359, n°9305, 9 februari 2002, p. 493.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Het brandend maagzuur verklaard Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Het "brandend maagzuur" (of juister gastro-oesofageale reflux [GOR]) is een zeer frequente klacht die wordt veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm en zelfs tot in de mond. De reflux is toe te schrijven aan een zwakte van de s...

Meer artikels