PUBLICITÉ

Gastro-enteritis: wat wel doen en wat niet?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/03/2017 - 17h27
-A +A

Er zijn verschillende soorten gastro-enteritis.

Wat zijn de symptomen, hoe kan men de infectie genezen en wat moet men zeker wel en zeker niet doen?

PUB

Gastro: symptomen en behandeling

Gastro-enteritis duikt al snel na de virale infectie op, maar ze duurt niet langer dan 12 à 24 uur. De symptomen treden brutaal op:

 • nausea,
 • overgeven,
 • buikpijn,
 • lichte koorts (38°C),
 • hoofdpijn,
 • duizeligheid,
 • spierpijn,
 • enz.

Er is geen behandeling om te genezen van gastro-enteritis. De ziekte verdwijnt spontaan, meestal na twee à drie dagen.

Men kan wel de symptomen verzachten met antispasmodica (om de buikpijn te bestrijden), paracetamol (tegen koorts, hoofdpijn en stijfheid) en soms met geneesmiddelen die de darmtransit vertragen (tegen diarree).

Eten is moeilijk, maar het is absoluut noodzakelijk dat men voldoende drinkt om het verlies aan water en minerale zouten, te wijten aan diarree, te compenseren. Mensen die met gastro-enteritis kampen moéten regelmatig water drinken. Bouillon of thee kan ook.

Wat eten betreft moet de voorkeur uitgaan naar zetmeelhoudende producten zoals rijst, granen zonder suiker, wit brood en dat in kleine hoeveelheden. Later kan men opnieuw fruit en groenten eten, daarna yoghurt en in laatste instantie proteïnen.

#E#Gastro-enteritis is meestal goedaardig, maar de infectie kan gevaarlijk zijn voor zuigelingen bijvoorbeeld omdat ze sneller uitdrogen dan oudere kinderen en volwassenen.

Er is evenwel een preventief oraal vaccin tegen het rotavirus, een virusfamilie die verantwoordelijk is voor de ernstigste vorm van gastro-enteritis bij zuigelingen.

Hoe infecties vermijden?

Met eenvoudige hygiënische maatregelen.

Het virus wordt namelijk doorgegeven via speeksel, spuug, stoelgang en handen.

 • Was uw handen systematisch met water en zeep, laat de zeep goed schuimen gedurende 15 seconden, en doe dat na elk gebruik van het toilet, voor en na het bereiden van maaltijden, na het gebruik van het openbaar vervoer, voordat u een baby verzorgt, enz.
 • Bij een epidemie kunt u beter niet zoenen, ook geen familieleden en zeker geen baby's.
 • In geval van gastro-enteritis door de voeding is extra waakzaamheid geboden bij het bereiden van verschillende voedingsmiddelen. Bak voedingsmiddelen ook lang genoeg, vooral eieren en gehakt.
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/01/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/03/2017 - 17h27

Réseau Sentinelles, de algemene situatie in week 51, van 18 tot 24 december 2006 in Frankrijk.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Gastro-enteritis: kijk uit! Geüpdatet op 18/12/2007 - 00h00

In Frankrijk werd het aantal gevallen van gastro-enteritis dat nodig is om het over een epidemie te kunnen hebben, overschreden op 2 december. En de regio Nord-pas-de-Calais die aan België grenst is een van de regio's die het meest getroffen werd doo...

Gastro-enteritis is te vermijden! Gepubliceerd op 14/12/2014 - 19h25

Gastro-enteritis , een darmontsteking die meestal veroorzaakt wordt door een infectie, leidt tot een tijdelijk gevoel van slapte en misselijkheid. Al is gastro-enteritis zeer besmettelijk, we kunnen het vermijden door voorzorgsmaatregelen op gebied v...

Gastro-enteritis: welke eetwaren moet u mijden? Gepubliceerd op 01/12/2017 - 09h59

De epidemie van de gastro-enteritis of buikgriep heeft toegeslagen. Als u de juiste reflexen toepast, kunt u eraan ontsnappen. Maar wat moet u doen als u deze spijsverteringsinfectie toch oploopt? Wat mag u drinken als u buikgriep hebt? En wat eet u...

Meer artikels