PUBLICITÉ

Gastro-enteritis, opgelet voor uitdroging bij baby's

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 26/11/2002 - 00h00
-A +A

Een gastro-enteritis is meestal een goedaardig probleem, maar toch moet men waakzaam zijn bij pasgeborenen en bij kinderen, gezien het gevaar van uitdroging of deshydratatie. Het risico is vooral groot bij langdurige ernstige diarree en bij jonge kinderen.

PUB

Gastro-enteritis is een ontsteking van de maag- en darmwand en wordt vooral gekenmerkt door diarree (frequente ontlasting van vloeibare stoelgang). Bij een gastro-enteritis is de motoriek (peristaltiek of de bewegingen van de darmen) verstoord en dat heeft een weerslag op de vertering van het voedsel en op de bacteriële flora.

Welke zijn de oorzaken?

Een infectie: is de belangrijkste oorzaak van gastro-enteritis; meestal betreft het een virusinfectie (rotavirus, adenovirus, enterovirus, parvovirus, enz.). Virale gastro-enteritis komt voor in de vorm van epidemieën, vooral in de winter, en is zeer besmettelijk. Ook bacteriën kunnen een acute diarree veroorzaken, vooral Salmonella, maar ook stafylokokken en Shigella). Bacteriën worden vaak overgedragen door besmet voedsel (vooral vleeswaren, gevogelte, eieren, niet-gepasteuriseerde melk, banketbakkersroom, ijs en zeevruchten). De kiemen worden vaak overgedragen door de handen van mensen die met voedingsmiddelen werken.Een parasiet: minder frequente oorzaak (amibiase, bilharziose, malaria, enz.) manifesteert zich bij de terugkeer uit een tropisch land.Geneesmiddelen: sommige antibiotica (door vernietiging van de bacteriële flora van de darmen) en laxeermiddelen in te grote hoeveelheid kunnen een acute diarree veroorzaken.Voedselintolerantie: intolerantie voor vis, zoals tonijn, veroorzaakt urticaria en gastro-intestinale symptomen.Een vergiftiging (of intoxicatie) door giftige paddestoelen.

Praktische tips

  • De voedselhygiëne in acht nemen om een microbiële intoxicatie te voorkomen, met name wat de versheid van de producten en de koudeketen van ingevroren producten betreft.
  • Regelmatig de handen wassen. Om gastro-enteritis bij kinderen te voorkomen, moet men de handen vóór en na het geven van de fles en het verversen van de luiers wassen met zeep. De fopspeen of de lepel van het kind niet in de mond houden. Kinderen tijdens een epidemie niet aan de fles laten drinken of bestek uitwisselen.
  • Borstvoeding geven. Moedermelk wordt het best verdragen door de darmen.
  • De zuigflessen steriliseren en niet alleen wassen met een borstel.
  • Op reis geen rauwkost eten en geen stromend water drinken.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 26/11/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ