Gastro-enteritis, opgelet voor uitdroging bij baby's

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 26/11/2002 - 00h00
-A +A

PUB

Wanneer een arts raadplegen?

  • In geval van acute diarree, buikpijn, braken en koorts.
  • Geïsoleerde buikpijn of koorts. De tekenen van een gastro-enteritis zijn niet steeds kenmerkend, vooral tijdens een virale epidemie.
  • Dadelijk zeer ernstige symptomen: overvloedige diarree, hoge koorts met rillingen, veel braken en hoofdpijn, bleekheid, dorst, enz.
  • Kinderen die uitgeput zijn, veel slapen, een droge mond hebben, ingevallen ogen, vooral als plooien in de huid blijven staan.
  • Een plots gewichtsverlies met 5% of meer bij baby's wijst ook op een ernstig probleem. Er is een hoge kans op uitdroging en u moet zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Wat gebeurt er bij het onderzoek?

Bij een kind met acute diarree sinds enkele dagen (braken en koorts) zal de arts dadelijk denken aan een virale gastro-enteritis, vooral als er een epidemie heerst. Hij zal zoeken naar een eventuele infectiehaard (verkoudheid, rhinofaryngitis). Koorts wijst eerder op een infectieuze oorsprong, geen koorts wijst eerder op een onaangepaste of verkeerde voeding. De arts palpeert de buik om na te kijken of het kind buikpijn heeft en ook zal hij met zijn stethoscoop luisteren (auscultatie) om de kenmerkende darmrommelingen op te sporen. Het kind moet worden gewogen. Als het gewicht met meer dan 5% gedaald is, is het kind uitgedroogd en moet dadelijk vocht worden toegediend, zo nodig in het ziekenhuis.Aanvullende onderzoeken (bloedafnamen en opsporen van tekenen van infectie, onderzoek van de stoelgang om een bacteriële oorzaak of amoeben op te sporen, radiografie of echografie van het abdomen) zijn over het algemeen van geen nut behalve in speciale gevallen (bloed in de stoelgang, verzwakte patiënt, recent verblijf in warme landen, vermoeden van appendicitis).

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 26/11/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB