PUBLICITÉ

Gastro-enteritis is te vermijden!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/12/2014 - 19h25
-A +A

Gastro-enteritis, een darmontsteking die meestal veroorzaakt wordt door een infectie, leidt tot een tijdelijk gevoel van slapte en misselijkheid.

Al is gastro-enteritis zeer besmettelijk, we kunnen het vermijden door voorzorgsmaatregelen op gebied van hygiëne goed in acht te nemen.

De aandoening is meestal goedaardig, maar kan wel gevaarlijk zijn voor zuigelingen en bejaarden, en dat omwille van het risico op dehydratie (uitdroging).

PUB

Gastro-enteritis: diarree en andere symptomen

Gastro-enteritis gaat gepaard met diarree, misselijkheid en braken. De aandoening leidt ook tot een gevoel van slapte en vermoeidheid en tot buikpijn. Hoewel ze vaak voorkomt tijdens de wintermaanden, kan gastro-enteritis het hele jaar voorkomen, bijvoorbeeld wanneer mensen op reis gaan.

Gastro-enteritis, die het gevolg is van een virale, maar ook bacteriële infectie, duurt slechts enkele dagen.

Gastro-enteritis bestrijden met hygiënemaatregelen

Gastro-enteritis is zeer besmettelijk. Met goede hygiëne kunt u echter besmetting voorkomen.

Handen wassen.
De ziekte verspreidt zich via fecale besmetting van water of voedingsmiddelen. Men moet er met andere woorden voor zorgen dat men zijn handen wast na elk bezoek aan het toilet en dat men de maaltijden klaarmaakt in de best mogelijke hygiëneomstandigheden (handen wassen, zuiver werkblad, voedingsmiddelen...).

Speelgoed ontsmetten.
Als iemand uit het gezin getroffen wordt door gastro-enteritis, is het aangeraden het door verschillende kinderen gedeelde speelgoed te ontsmetten om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Rauw voedsel mijden
Opgelet: sommige bacteriën kunnen ook giftige stoffen produceren die slecht bewaarde voedingswaren kunnen aantasten. Bij de gastro-enteritis die hiervan het gevolg is, is dan sprake van een voedselvergiftiging. Vermijd rauwe voedingswaren (vlees, vis, sla, groenten) als u twijfelt aan de hygiëneomstandigheden, tijdens sommige reizen bijvoorbeeld. Wees ook steeds op uw hoede voor rauwe zeevruchten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/01/2011 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/12/2014 - 19h25

"Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine" (praktische encyclopedie van de nieuwe geneeskunde), Duke Center, uitg. Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diarree en voeding: welke voorzorgen helpen diarree voorkomen? Geüpdatet op 07/12/2015 - 15h43

Nu de winter eraan komt en de eindejaarsfeesten voor de deur staan, is het hoog tijd dat we goede gewoonten aannemen om diarree te voorkomen . Door enkele basisvoorzorgsmaatregelen te nemen - voeding en hygiëne – kunt u maag-darmontstekingen vermijde...

Gastro-enteritis: kijk uit! Geüpdatet op 18/12/2007 - 00h00

In Frankrijk werd het aantal gevallen van gastro-enteritis dat nodig is om het over een epidemie te kunnen hebben, overschreden op 2 december. En de regio Nord-pas-de-Calais die aan België grenst is een van de regio's die het meest getroffen werd doo...

Meer artikels