PUBLICITÉ

Gastro-enteritis: geen cola!

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 30/10/2012 - 15h11
-A +A

Elk jaar veroorzaakt de gastro-enteritisepidemie honderdduizenden doktersbezoeken. Gastro-enteritis (maag-darmontsteking) kan gevaarlijk zijn bij de jongsten. De behandeling van deze aandoening is echter geëvolueerd.

Zo is systematische "zelfmedicatie" met cola absoluut uit den boze. Tijd om enkele vooroordelen de wereld uit te helpen….

PUB

Gastro-enteritis: niet onderschatten

Gastro-enteritis is na ongevallen de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar. Niet diarree is daarbij echter de grootste bedreiging, wel uitdroging! Oudere kinderen en volwassenen kunnen vocht- en zoutverlies makkelijk compenseren door veel te drinken (water, bouillon enz.), maar bij de allerkleinsten is dat een groot probleem.

Vandaar dat het bij baby's van cruciaal belang is om uitdroging als complicatie tijdig te voorkomen via orale rehydratatieoplossingen. Hun doeltreffendheid is ruimschoots bewezen, maar helaas worden ze nog altijd te weinig gebruikt. Ouders doen er dus goed aan om dit product in hun medicijnkastje te stoppen nog vóór er een epidemie uitbreekt.

Gastro en cola gaan niet samen!

Ook belangrijk: geef het kind zeker geen cola! Da's absoluut een foute reflex, ook al is ze nog altijd sterk verspreid, om niet te zeggen systematisch. Pediatrische gastro-enterologen zijn vandaag zeer duidelijk: cola drinken bij gastro-enteritis kan gevaarlijk zijn omdat de diarree verergert. Bovendien bevat cola te weinig natrium om het vochtverlies te compenseren. Ze raden ook aan om geneesmiddelen en wortelen te vermijden en om niet van melk te veranderen.

Conclusie, er is maar één goede manier om baby's te rehydrateren: met orale rehydratatieoplossingen.

Een doktersbezoek is meestal alleen aangewezen bij jonge kinderen en verzwakte personen. Uitdroging is immers gevaarlijk voor al wie verzwakt is, waaronder bejaarden. Ook voor die doelgroepen zijn orale rehydratatieoplossingen dus aan te raden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 06/12/2005 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 30/10/2012 - 15h11

Wereldcongres gastro-enterologie, hepatologie en kindervoeding, 2005

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels