PUBLICITÉ

Gastro-enteritis door het rotavirus: er is een vaccin!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/02/2013 - 14h58
-A +A

Het rotavirus is de meest voorkomende oorzaak van ernstige diarree met uitdroging bij kinderen.

Bijna alle kinderen worden tijdens de eerste vijf levensjaren besmet met het rotavirus. Het goede nieuws is dat er een vaccin is. In België wordt vaccinatie overigens aanbevolen.

PUB

Gastro-enteritis door het rotavirus: een bijna onvermijdbare ziekte ...

Elk jaar worden in de Europese Gemeenschap 87.000 kinderen jonger dan vijf jaar opgenomen in een ziekenhuis als gevolg van gastro-enteritis door het rotavirus en moet in meer dan 700.000 gevallen een arts geraadpleegd worden om dezelfde reden. In West-Europa overlijdt wekelijks 1 kind aan rotavirusinfectie.
De typische symptomen van een infectie met het rotavirus zijn waterige diarree (minstens drie keer op een periode van 24 uur), braken, koorts, buikpijn en de aanwezigheid van RV antigen in de stoelgang.

Een bijna onvoorspelbare ziekte

De ernst van de infectie varieert van asymptomatische vormen (de meeste gevallen) tot ernstige vormen met een aanzienlijk verlies van lichaamsvocht dat fataal kan zijn.

Rehydratatie moet dan ook zo snel mogelijk opgestart worden.

Er bestaan geen risicofactoren voor de ontwikkeling van een ernstig geval van rotavirus gastro-enteritis. Een schijnbaar lichte vorm van gastro-enteritis kan van de ene dag op de andere levensbedreigend worden en een ziekenhuisopname voor intraveneuze rehydratie vereisen.

 

Initialement publié par Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste le 18/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/02/2013 - 14h58

Perscommuniqué 'RotaTeq behoudt een hoge klinische werkzaamheid tot twee jaar na de vaccinatie in Europa', Sanofi Pasteur MSD, 4 september 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels