PUBLICITÉ

Gastro-enteritis: baby's kunnen het jaar rond worden ingeënt!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/01/2008 - 00h00
-A +A

Kan ik mijn kindje nog laten vaccineren tegen gastro-enteritis veroorzaakt door het rotavirus als we al met een epidemie zitten? Zeker en vast! De virussen circuleren het hele jaar door. Het is belangrijk om baby's vanaf 2 maanden in te enten, want de zwaarste infecties doen zich voor tussen 4 en 6 maanden.

PUB

Gastro-enteritis treft baby's hard

Elk jaar is het rotavirus in België verantwoordelijk voor 3000 gevallen van hospitalisatie. Volgens de artsen is elk kind op zijn 5de al eens besmet geweest met het rotavirus.
Sterfgevallen als gevolg van de aandoening zijn in ons land dan wel zeldzaam, maar bij de allerkleinsten kunnen de hevige diarree, het braken en de hoge koorts heel snel tot uitdroging leiden en ernstige gevolgen hebben. Soms is zelfs een opname in het ziekenhuis nodig.

Sinds enkele jaren beschikken we over vaccins tegen het rotavirus. Deze kunnen pasgeboren baby's bescherming bieden in de eerste en meest kwetsbare maanden van hun leven.
Alle pasgeboren baby's komen in aanmerking voor de vaccinatie tegen het rotavirus. Het seizoen speelt geen rol, ook al komen de zwaarste infecties altijd aan het begin van de winter voor. De rotavirussen zijn het hele jaar in circulatie en kunnen op elk moment tot een epidemie leiden.
Voor deze winter hebben we het ergste al gehad, maar pasgeboren baby's hebben ook nu nog baat bij een vaccinatie.

De vaccins en het vaccinatieschema

Er zijn twee vaccins beschikbaar, Rotarix® en Rotateck®. Voor het eerste zijn er twee dosissen nodig (met 2 en 3 maanden), voor het tweede drie dosissen (met 2, 3 en 4 maanden).
Als uw kind eenmaal de 6 maanden voorbij is, heeft het geen zin meer om het nog te laten vaccineren, of om een inhaaloperatie te doen. Dan is het te laat! De zwaarste gevallen van gastro-enteritis doen zich immers rond de leeftijd van 4 tot 6 maanden. Voor oudere kinderen volstaat een bezoek aan de huisarts in geval van een infectie.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/01/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels