PUBLICITÉ

Gastro-duodenaal ulcus: de Helicobacter Pylori ontmaskerd

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 02/07/2013 - 16h44
-A +A

Een gastro-duodenaal ulcus (een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm) wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, de Helicobacter pylori. Zweren kunnen echter ook veroorzaakt worden door sommige geneesmiddelen: voorzichtigheid is dus geboden! Uitleg van Dr Vincent Lamy, gastro-enteroloog aan het CHU van Charleroi.

PUB

Veel vooruitgang bij de behandeling van een ulcus

Vroeger werd een (maag)zweer beschouwd als het resultaat van stress of slechte eetgewoonten. In 1982, hebben Barry Marshall en Robin Warren, twee Australische onderzoekers, de bacterie ontdekt die verantwoordelijk wordt geacht voor zweren in de maag of de twaalfvingerige darm. Het ging om de Helicobacter pylori. De ontdekking, die later beloond werd met de Nobelprijs voor geneeskunde en fysiologie, zou een ware revolutie ontketenen in de behandeling van zweren.

Wat is de Helicobacter pylori?

Dr. Vincent Lamy: "De Helicobacter pylori (Hp) is een bacterie die zich uitzonderlijk aangepast heeft om te kunnen overleven in de maag, een milieu dat zeer zuur is. De bacterie is niet alleen in staat om ontstekingen te veroorzaken, ze kan zich door haar spiraalvorm en flagellen ook gemakkelijk verplaatsen in de maag. De Helicobacter pylori heeft wel veel tijd gehad om zich aan te passen: men heeft sporen van de bacterie teruggevonden in sommige mummies!"

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 16/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 02/07/2013 - 16h44

Dr. Vincent Lamy, gastro-enteroloog aan het CHU van Charleroi, is voorzitter van de Belgian Helicobacter pylori Study Group.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Maagzweren bezweren Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

De behandeling van gastro-duodenaal ulcus veranderde radicaal met de komst van krachtige anti-ulcus geneesmiddelen en de behandeling van de bacteriële component. De beleving van de ziekte is veranderd, maar de complicaties van een duodenale zweer bli...

Hoe is een maagzweer te herkennen? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h09

Een maagzweer ontstaat door een letsel in de maagwand. De wonde veroorzaakt pijn die na elke maaltijd verergert. Maar een maagzweer kan ook andere symptomen uitlokken.

Meer artikels