PUBLICITÉ

Gaat u op vakantie? Tien tips voor een geslaagd vertrek

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/07/2015 - 14h47
-A +A

Een geslaagde vakantie vraagt enige voorbereiding. Die organisatie is van cruciaal belang om stress op het moment van vertrek  en verrassingen bij aankomst op de bestemming te voorkomen. Welke voorzorgsmaatregelen mag u niet vergeten als u alleen, met uw partner of met uw gezin op vakantie gaat?

PUB

1.  Controleer of uw reispas nog geldig is en vraag uw Europese kaart aan.

Met een vervallen reispas op de luchthaven aankomen, is stom. Maar het gebeurt wel degelijk, veel meer zelfs dan we denken! Controleer dus uw pas en doe dat lang genoeg op voorhand. In sommige gemeenten duurt het soms weken om een reispas te vernieuwen. Vraag meteen ook een Europese kaart aan bij uw ziekenfonds.

2.  Kijk hoe het weerbericht is op de plaats van bestemming en zoek informatie over de hygiënische omstandigheden en de vaccins.

Om verrassingen te voorkomen, kijkt u best naar het weerbericht op uw vakantiebestemming.

Het is ook nuttig om de hygiënische omstandigheden te kennen in de streek waar u naartoe gaat. Zo kunt u uw vakantie  goed voorbereiden en vergeet u de noodzakelijkste dingen niet. Surf daarvoor naar  itg.be en http://www.diplomatie.belgium.be

Soms zijn ook bepaalde vaccins noodzakelijk. Voorkomen is beter dan genezen! Ga dus na of uw vaccins nog up to date zijn. 

3. Neemt u medicatie? Maak dan een afspraak bij uw huisarts.

Als u u medicatie neemt, gaat u voor uw vertrek best even langs bij uw huisarts. Hij zal uw voorschrift misschien moeten aanpassen of vernieuwen zodat u zeker genoeg geneesmiddelen meeneemt voor de duur van uw verblijf (of zelfs een beetje meer voor het geval er iets onverwachts gebeurt). Denk er ook om dat bepaalde geneesmiddelen niet hittebestendig zijn en andere niet tegen de kou kunnen (in de bagageruimte van vliegtuigen kan het vriezen). Voor een reis naar het buitenland vraagt u uw huisarts best om op het voorschrift (zorg dat u dat altijd bij u hebt) de naam van uw geneesmiddelen op stofnaam te noteren.  Je weet maar nooit.

4. Stel uw reisapotheek samen.

Vergeet uw reisapotheek  niet. Hebt u geen tijd? Koop dan een kant-en-klare kit in de apotheek.  In het andere geval maakt u best een lijstje van de producten die u nodig zou kunnen hebben. Controleer ook de vervaldata en gooi  aangebroken unidoses weg.

Lees hierover meer op e-gezondheid: Mijn reisapotheek

Vergeet ook zeker uw zonnecrème niet! 

5.  Maak uw koffers op voorhand en laad de auto liefst de dag voordien.

Om zenuwen en discussies op het laatste moment te vermijden, moeten de koffers eigenlijk de dag voordien al klaar zijn - als het kan op slot in de gang staan of zelfs al in de koffer van de auto zitten. Op die manier moet u op het moment van vertrek alleen nog voor uw handbagage zorgen, en dat is op zich al ingewikkeld genoeg!  

6. Maak lijstjes op naam.

Lijstjes zijn de ideale oplossing om niets te vergeten en de taken te verdelen, maar zorg dan wel dat iedereen zijn eigen lijstje heeft. Alleen zo kunt u vastleggen wie wat doet: de kinderen, de partner, de grootouders, de buren, enz. Iedereen heeft zijn eigen lijstje, iedereen houdt er zich aan en vinkt de afgehandelde taken systematisch af. 

7. Zorg voor verstrooiing.

Iets meenemen om u (of de kinderen) bezig te houden is altijd welkom in de auto, de trein, de bus, op het vliegtuig en/of in de wachtzaal. Dat helpt om de tijd te laten voorbijgaan, u te verstrooien of spanningen te verminderen. Download een paar apps, neem uw tablet mee, neem ook dvd’s mee om af te spelen, laad de mp3’s op voor het hele gezin, neem kleurboeken en minipuzzels voor de kinderen mee, speelkaarten voor de groteren en allerlei tijdschriften voor  klein en groot.

8. Vertrek nooit onmiddellijk na het werk.

Vertrek nooit op vakantie na een volle dag werken. Of u nu zelf achter het stuur zit of gereden wordt (auto, trein, enz.), de reis voorspelt niets goed als u meteen na het werk vertrekt en uw (gegarandeerde- slechte humeur zal zeker afstralen op uw reisgenoten. Wacht liefst tot de volgende dag. Dan bent u voldoende gerecupereerd om de vakantie goed te beginnen, en dat al meteen van bij aanvang van de reis.

9.  Kies goed het uur van vertrek.

Als u ‘s nachts of ‘s avonds laat vertrekt, is de kans groot dat u moe zult zijn. Mijd dus die uren, tenzij er kleine kinderen meereizen die tijdens het hele traject zullen slapen (een niet te verwaarlozen voordeel). Vertrek als het even kan ook niet op de middag, want dan staat het kwik op zijn hoogst. Probeer u ook zo te organiseren dat u tussen 12 en 14 uur een pauze  kunt nemen op een koele, rustige en aangename plaats. Doe de rit eventueel in twee keer en zoek onderweg logies voor een nacht. Zoek vooraf informatie over de plaatsen  op uw traject die daarvoor in aanmerking kunnen komen.  Dat kan in een goed uitgerust etablissement op de autoweg zijn, tijdens een korte onderbreking op het platteland, op een boerderij of in een dorp dat u bezoekt. 

10. Verwittig uw omgeving.

De laatste wijze voorzorgsmaatregel die u voor uw vertrek moet nemen: breng uw omgeving en uw buren op de hoogte zodat ze weten dat u weg bent. Op die manier kunnen ze een oogje in het zeil houden. U kunt ze uw huissleutels geven voor het geval er iets gebeurt en ze vragen om de tuin of de planten water te geven.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/07/2015 - 14h47
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ