PUBLICITÉ

Gaan honden en kinderen goed samen?

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 12/11/2012 - 13h04
-A +A

Wil uw jongste peuter absoluut een hond?

De voordelen van een huisdier voor de ontwikkeling van een kind zijn er wel degelijk, maar een hond in huis nemen is geen beslissing die u lichtvaardig mag nemen.

Enkele overwegingen.

PUB

De hond van de kinderen ... of van het gezin?

De meeste kinderen voelen zich aangetrokken door dieren en veel kinderen dromen van een eigen hond. Maar een dier in huis nemen is een beslissing die uiteindelijk ook gevolgen heeft voor de rest van het gezin. U gaat dus beter niet in op de vraag louter en alleen om uw kind een plezier te doen.

Kinderen kunnen zich wel affectief inlaten met de hond, maar het zijn toch de volwassenen die er uiteindelijk mee gaan wandelen, ermee naar de hondenschool gaan en naar de dierenarts. De opvoeding van de hond en de eventuele problemen (ziektes, beten, schade aan het gezin enz.) zijn met andere woorden vooral het probleem van de ouders!

De hond is dus nooit alleen maar de hond van de kinderen, maar altijd de hond van het gezin.

 

Weldoende invloed van honden op kinderen

Dit gezegd zijnde, kan een hond in huis veel heilzame effecten hebben op een kind en een positieve invloed uitoefenen op zijn affectieve en relationele ontwikkeling. Dankzij de hond ontdekken kinderen het bestaan van een onvoorwaardelijke vertrouwensband: de blinde trouw van het dier geeft het kind een gevoel van veiligheid en sterkt zijn zelfvertrouwen.

Dankzij de hond ontwikkelen kinderen  ook een niet-verbale manier van communiceren. Die is gebaseerd op oogcontact, lichaamstaal en lichaamshoudingen. Kinderen worden zich door de hond ook bewuster van ‘de andere’.  Honden hebben niet dezelfde behoeften of reacties als kinderen en toch begrijpen ze elkaar.

Door het gezelschapsdier ontwikkelt het kind empathie en kan het zich dus inleven in een ander.

 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 13/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 12/11/2012 - 13h04

Met dank aan Bénédicte de Villers van het Laboratoire d’anthropologie sociale et culturelle van de ULg

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Allergie: een hond houden kan! Geüpdatet op 27/05/2008 - 00h00

Een hond in huis hebben zou gunstig zijn voor kinderen die allergisch zijn. Dat blijkt uit een recent onderzoek. De hond zou de gevoeligheid voor luchtwegallergenen verminderen.

Kinderen en honden: goede maatjes? Gepubliceerd op 02/06/2015 - 11h22

De komst van een baby is een ingrijpende verandering in het gezin en kan flink wat stress veroorzaken bij uw hond. Uw hond kan zowel een fantastische vriend voor uw kind zijn als een reëel gevaar. Het komt er dan ook op aan om goed om te gaan met die...

Viscerale leishmaniose: de denkpiste van een vaccin Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Viscerale leishmaniose is een parasitaire ziekte die vaak voorkomt in tropische en mediterrane streken, zoals het zuiden van Frankrijk. Elk jaar worden wereldwijd 500.000 nieuwe gevallen vastgesteld. De ziekte wordt met name via honden aan de mens -...

Meer artikels