PUBLICITÉ

Fytosterolen en omega-3-vetzuren: waarom kiezen wij de beste vetzuren voor onze voeding?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 18/09/2007 - 00h00
-A +A

Onze cellen zijn belust op vetten om zich te vernieuwen en om ons lichaam te herstellen. Maar wij zijn niet in staat om sommige essentiële vetzuren aan te maken, zoals fytosterolen en omega-3-vetzuren. Wij moeten ze dus uit onze voeding halen, wat niet altijd vanzelfsprekend is...

PUB

Het lijkt misschien een waarheid als een koe: ons lichaam vernieuwt zich met wat wij het te eten geven.
Indien wij ons lichaam goede bouwstoffen geven, zal het goede organen maken... en omgekeerd. De aanbreng van vetten is bijzonder belangrijk, maar hoe moeten wij onze weg vinden in een doolhof van producten, waarvan de gegevens niet altijd duidelijk vermeld zijn? Hier zijn een aantal bronnen van 'goede' vetten:

Margarines en het voordeel van sterolen

Tijdens de jaren '80 werden de dierlijke vetten, de 'verzadigde' vetten, verantwoordelijk geacht voor hartinfarcten. Er werd dus meteen aangeraden om minder boter te eten, maar ook minder room, minder volle melk, minder kaas, minder fijne vleeswaren, enz. Margarine en andere plantaardige vetten werden dan weer wel aanbevolen. Het was de bloeiperiode van de plantaardige transvetten en van plantaardig, gedeeltelijk gehard vet, die in de industriële voeding de plaats innamen van dierlijke vetten. Ons lichaam is jammer genoeg niet in staat om deze kunstmatig verzadigde vetten af te breken en bovendien blijken deze vetten schadelijker te zijn voor het hart en de hersenen dan de dierlijke vetten zelf...
Niet alle plantaardige vetten zijn dus goed voor de gezondheid: wanneer u margarine kiest, verzeker u ervan dat er geen plantaardige transvetten en geen plantaardig, gedeeltelijk gehard vet in zit, maar wel plantaardige sterolen. De BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs), de Europese koepelorganisatie van consumentenbonden, heeft aan de Europese Commissie gevraagd om de vermelding van transvetzuren op de verpakking van voedingsmiddelen verplicht te maken. In Denemarken zijn die transvetzuren sinds 2003 verboden. Dat verbod heeft in Denemarken geleid tot een daling van 20% van het aantal hartinfarcten.

Melk en omega-3-vetzuren

Tegenwoordig gevierd omwille van hun talrijke voordelen voor de gezondheid, kwamen de omega-3-vetzuren na de Tweede Wereldoorlog veel voor in de melk, omdat zij ook veel voorkwamen in het gras dat door de koeien opgegeten werd. Met de agrarische revolutie, voeden koeien zich nu hoofdzakelijk met maïs en soja, zodat de melk nu veel minder omega-3-vetzuren bevat...
tenzij u voor biomelk opteert of voor een merk dat garandeert dat de melk deze onontbeerlijke vetzuren bevat.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 18/09/2007 - 00h00 Le Bureau Européen des Unions de Consommateurs (BEUC) N°59. Ailhaud et al., Prog. Lip. Res., 2006 - Simopoulos & Salem. NEJM, 1989.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3? Goed, maar niet om het even wat! Geüpdatet op 09/11/2009 - 00h00

Omega 3-vetzuren zijn allemaal goed voor de gezondheid, maar sommige - de omega 3-vetzuren met lange keten (EPA en DHA) - bieden nog meer voordelen voor de gezondheid. Als u de verschillende soorten omega 3-vetzuren leert herkennen, zult u nog meer v...

Vis: feiten en fictie. Geüpdatet op 08/08/2011 - 15h42

Waarom moeten we vis eten ? Welke voedingswaarde heeft vis precies? Welke soorten vis moeten we bij voorkeur eten en bevat dit dierlijk product ook specifieke risico’s? Informeer u en help de fabeltjes de wereld uit.

Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren ( vetten ) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat...

Meer artikels