Fyto-oestrogenen: op zoek naar de waarheid...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/07/2013 - 09h24
-A +A

Zijn fyto-oestrogen doeltreffend of niet? Enkele vragen en antwoorden om ze beter te leren kennen.

PUB

Is sojamelk een volwaardige vervanger van moedermelk of zuigelingenmelk?

De wetenschappelijke meningen hierover zijn nog verdeeld, maar er bestaan geen redelijke argumenten om het gebruik ervan te beperken. Vooral bij baby's met een koemelkallergie is babyvoeding op basis van soja een goed alternatief. Denk er wel om dat baby's die allergisch zijn voor koeienmelk ook allergisch kunnen zijn voor soja. In dat geval raden kinderartsen hypoallergene melk aan op basis van gehydroliseerde eiwitten uit koeienmelk.

Zijn fyto-oestrogenen goed voor de gezondheid?

Er bestaan alleen Aziatische studies over het effect van de isoflavonen in soja. In Azië komen hart- en vaatziekten, bepaalde kankers, osteoporose en andere symptomen van de menopauze minder voor dan in het Westen. Uit verschillende studies blijkt dat de isoflavonen in soja-eiwitten een gunstig effect hebben op de bloeddruk, op de werking van de aders en de bloedplaatjes, op de verbranding van de slechte cholesterol, op het beendergestel en ook bij opvliegers. Voeding op basis van soja op borstkanker en prostaatkanker verminderen, maar een rechtstreeks verband is totnogtoe niet aangetoond.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 08/11/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/07/2013 - 09h24

Afssa, maart 2005

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Fyto-oestrogenen: op zoek naar de waarheid... Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Fyto-oestrogenen zijn samen met omega-3-vetzuren dé dieetsterren van het ogenblik, wat uiteraard voor een deel subjectief is. Wat zijn het eigenlijk en wat zijn hun reële weldadige effecten? Ziehier deel één van onze enquête, in de vorm van een korte...

Wat is het nut van isoflavonen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die lijken op menselijke oestrogenen. Men schrijft ze talrijke heilzame eigenschappen toe, onder meer in de behandeling van de symptomen van de menopauze.

Meer artikels