PUBLICITÉ

Fyto-oestrogenen: doeltreffend tegen de effecten van de menopauze?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/02/2013 - 15h18
-A +A

Fyto-oestrogenen zijn van nature aanwezig in soja-eiwitten.

Vandaag worden ze vaak  ingenomen in de vorm van voedingssupplementen om de ongemakken van de menopauze te bestrijden.

Maar zijn ze doeltreffend? En welke voorzorgen moeten we nemen?

PUB

Fyto-oestrogenen, zei u?

Fyto-oestrogenen zijn stoffen die van nature aanwezig zijn in bepaalde planten. De chemische structuur ervan lijkt sterk op die van oestradiol, een van de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen.

Maar studies tonen aan dat de overeenkomst met de receptoren van  de oestrogenen 100 tot 1000 zwakker is dan die van de natuurlijke en synthetische hormonen.

Het effect van de oestrogenen in fyto-oestrogenen zou ook sterk verschillen van de ene mens tot de andere.

 

Fyto-oestrogenen in de voeding: lignanen en isoflavonen

Er bestaan om en bij de twintig fyto-oestrogenen.

De meest bestudeerde zijn  op dit moment de lignanen - die zitten vooral in fruit en granen - en vooral de isoflavonen - die zitten in peulvruchten en soja-eiwitten (sojamelk, tofu, desserts op basis van soja, enz.).

In de westerse landen is de dagelijkse inname van isoflavonen meestal kleiner dan 1 mg per dag. In Azië is die 50 tot 60 keer groter! Aziatische vrouwen hebben ook weinig symptomen tijdens de menopauze. Ze hebben zelden opvliegers,  hebben maar een laag risico op borstkanker en een uitstekende botdensiteit.

Heeft die goede gezondheid rechtstreeks te maken met de consumptie van fyto-oestrogenen? Sommige studies lijken dat te suggereren, maar het is erg moeilijk om de situatie in Azië te extrapoleren naar het Westen. Hier zijn de leefgewoonten , de lichaamslengte, enz. totaal verschillend.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/02/2013 - 15h18 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/02/2013 - 15h18

« Vous et les phyto-oestrogènes », verslag Afssaps 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
anonim

Hallo,
Ben een vrouw van 41 jaar,8 jaar geleden is bij mij trage schildklier geconstateerd via een bloed analyse,sinds dien gebruik ik tyrax.
Maar de problemen bleef,elke keer bloed laten onderzoeken,soms gaat het goed,de schildkl.blijft stabiel,en soms helaas weer bijwerkingen:stemwisseling,transpiratie snachts,slecht slapen,vergeet achtig,met dubbele tong praten en overmatig haar groei:(((laser therapie help niet alsnog na 2 jaar helaas.
Ben zelf op onderzoek gegaan naar voeding,mijn leven stijl aanpassen,dus wat heb ik gedaan is varken vlees vermijden,kaas producten,koe melk niet meer consumeren.
Sinds vorige jaar ben op soja gegaan,en na een onderzoek van bloed voor schildklier kwam naar voren dat ik minder van die tyrax mag gebruiken,3-4 manden later weer bloed laten prikken,weer minder gebruiken,dus de producten van soja help wel.
ps.op dit moment gebruik ik Sumivital femina,(dit product bevat isoflanone,fyto-oestrogene,) en met tyrax gestopt,raar maar waar,de resultaten zijn uitstekend!!!
Wat ik wel wil zegen is dat we vrouwen heel veel problemen kunnen voorkomen,op een makkelijk manier,let op je voeding,en vertrouw en luister naar je lichaam.
met vriendelijke groeten,
Neli M.

PUBLICITÉ
Lees ook
Fyto-oestrogenen: op zoek naar de waarheid... Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Fyto-oestrogenen zijn samen met omega-3-vetzuren dé dieetsterren van het ogenblik, wat uiteraard voor een deel subjectief is. Wat zijn het eigenlijk en wat zijn hun reële weldadige effecten? Ziehier deel één van onze enquête, in de vorm van een korte...

Soja en soja-isoflavonen, een bedreiging voor het sperma? Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

Mannelijke onvruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Voeding lijkt daarbij geen onschuldige rol te spelen. Volgens Amerikaanse onderzoekers, zouden soja en isoflavonen uit soja de kwaliteit van het sperma kunnen aantasten…

Meer artikels