PUBLICITÉ

Fysieke training: zet uw hart aan het werk

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/03/2004 - 00h00
-A +A

Lichaamsbeweging is goed voor hart en bloedvaten en voor de spieren, en verbetert daardoor de symptomen van chronische hartinsufficiëntie. Het gebrek aan wetenschappelijke bewijzen was tot nog toe een hinderpaal voor de algemene toepassing van die stelregel.

PUB

De resultaten van een Europese studie, ExTraMATCH genoemd (wat staat voor Exercice Training Meta-Analysis of trial failure), bewijzen duidelijk dat fysieke inspanningen de overlevingsduur verbeteren van patiënten met chronische hartinsufficiëntie door een systolische disfunctie van de linkerkamer.De studie omvatte 9 proeven bij in totaal 800 patiënten. De helft van hen fungeerde als controlegroep, terwijl de anderen een begeleid trainingsprogramma volgden dat, afhankelijk van de proef, bestond uit:

  • één uur fietsen drie keer per week gedurende acht maanden, nadien twee keer per week;
  • dertig minuten fietsen per dag;
  • twee uur wandelen per dag;
  • aerobicsessies.

De doeltreffendheid van de training werd geëvalueerd op basis van het aantal sterfgevallen of ziekenhuisopnames, en van de overlevingstermijn. In de controlegroep werden 105 sterfgevallen geregistreerd, met een gemiddelde overlevingsduur van 421 dagen, terwijl in de trainingsgroep 88 mensen stierven binnen een gemiddelde termijn van 618 dagen. 173 patiënten in de controlegroep overleden of werden opgenomen, tegen 127 in de trainingsgroep.

Conclusie: regelmatige oefening verbetert significant de overlevingsduur van patiënten met chronische hartinsufficiëntie. Het is wenselijk dat die preventiemethode voortaan op grote schaal wordt toegepast.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/03/2004 - 00h00 British Medical Journal, januari 2004, on line.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Arteriopathie: lang leve lichaamsbeweging! Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Lichaamsbeweging moet deel uitmaken van de behandeling van arteriopathie, waarbij de slagaders in de benen verstopt raken. Al wie aan arteriopathie lijdt, moet 3 tot 5 keer per week 35 tot 55 minuten wandelen.

Maken cholesterolverlagende middelen depressief? Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Inderdaad, die hypothese maakt momenteel het voorwerp uit van een debat. Hypolipemiërende geneesmiddelen, die voorgeschreven worden om het cholesterolgehalte te verlagen, zouden namelijk negatieve gevolgen hebben voor de psychische toestand van de pa...

Meer artikels