PUBLICITÉ

Fysieke oefening bij de behandeling van kanker

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 14/06/2010 - 00h00
-A +A

Het moet niet meer bewezen worden: fysieke oefening is goed voor het lichaam en het moreel. Diezelfde fysieke oefening integreren in de behandeling van door kanker getroffen patiënten zou ook een goede manier zijn om te strijden tegen de onaangename bijwerkingen die gepaard gaan met de verschillende behandelingen.

PUB

Fysieke oefening tegen bijwerkingen


Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door het Henry Ford-ziekenhuis in Detroit (1), zou fysieke oefening de levenskwaliteit verbeteren en de vermoeidheid verminderen bij patiënten die getroffen zijn door prostaatkanker of borstkanker. Er zou tevens verbetering optreden wat betreft de bijwerkingen (misselijkheid bijvoorbeeld) van geneesmiddelen en chemotherapie. Het nemen van andere geneesmiddelen tegen die ongewenste bijwerkingen zou op deze manier vermeden kunnen worden, wat het risico op interactie dan weer beperkt.

Een aangepast programma


De onderzoekers volgden gedurende één jaar 30 patiënten getroffen door borstkanker en 20 patiënten getroffen door prostaatkanker. De leeftijd van de patiënten varieerde van 35 tot 80 jaar. Iedereen werd onderworpen aan het programma opgesteld door het team van dr. Walker. Het programma, dat ExCITE (Exercise and Cancer Integrative Therapies and Education) genoemd werd, was gebaseerd op fysieke oefening die individueel aangepast werd naargelang het stadium van de behandeling. Voor dit aangepast programma werd rekening gehouden met het sportief startniveau van de patiënten, hun gewicht, hun algemene gezondheidstoestand en de gevolgde behandeling

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 14/06/2010 - 00h00 (1) Henry Ford Health System. Exercise May Keep Cancer Patients Healthier During, After Treatment, mei 2010 (Science Daily). (2) Holmes MD, Kroenke CH. Beyond Treatment: Lifestyle Choices After Breast Cancer To Enhance Quality Of Life And Survival. Women's Health Issues, 2004. Adkins BW. Maximizing Exercise In Breast Cancer Survivors. Clinical Journal of Oncology Nursing, december 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Fysieke training: zet uw hart aan het werk Geüpdatet op 02/03/2004 - 00h00

Lichaamsbeweging is goed voor hart en bloedvaten en voor de spieren, en verbetert daardoor de symptomen van chronische hartinsufficiëntie. Het gebrek aan wetenschappelijke bewijzen was tot nog toe een hinderpaal voor de algemene toepassing van die st...

Meer artikels