PUBLICITÉ

Fuiven, party's, discotheken: blijf af van GBL

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/10/2009 - 00h00
-A +A

GBL is de afkorting van gamma-butyrolactone. Het is oorspronkelijk een oplosmiddel, dat tegenwoordig gebruikt wordt om er een drug van te maken waarvan de effecten zeer gevaarlijk kunnen zijn. Omdat GBL kleurloos en bijna reukloos is, moet u er op fuiven, party's en in discotheken over waken dat niemand een dosis GBL in uw glas kan doen terechtkomen.

PUB

Drugs: GBL, een gevaarlijk oplosmiddel


GBL krijgt vaak ook andere namen: "Liquid Ecstasy", "Scoop", "Fantasy" en ook "Georgia home boy". Deze namen verbergen een uiterst gevaarlijk product. GBL is eigenlijk een derivaat van gamma-hydroxybutyraat (GHB), een drug waaraan e-gezondheid eerder een artikel wijdde onder de titel "De verkrachtingsdrug". GHB wordt trouwens als een verdovend middel beschouwd. GBL is een chemisch product dat gewoonlijk gebruikt wordt als oplosmiddel in schoonmaakproducten, verf, nagellak, enz. Het wordt nu echter ook gebruikt als partydrug omwille van zijn kalmerende en verdovende effecten, die trouwens gelijkaardig zijn aan die van GHB: euforie, ontspanning, verhoging van het libido, enz.
Vanaf een bepaalde dosis en in sommige omstandigheden, onder meer in combinatie met alcohol, kunnen de effecten zeer snel gevaarlijk worden: misselijkheid, braken, ademhalingsmoeilijkheden, amnesie en bewustzijnsstoornissen die kunnen leiden tot coma.

Party's en discotheken: blijf in elk geval af van GBL!


Ten gevolge van ernstige gevallen van vergiftiging, waarbij de slachtoffers moesten gereanimeerd worden, hebben de bevoegde instanties officieel gewaarschuwd voor de gevaren van GBL. Dit product is gevaarlijk: "De effecten van GBL maken de gebruiker kwetsbaarder. Het is bijgevolg aan te raden zeer waakzaam te zijn, onder andere in verband met de verbruikte drank. Elke drank met een ongewone kleur, uitzicht of smaak mag niet gedronken worden."
Omdat GBL aan uw drank kan toegevoegd worden zonder dat u het weet, lijkt het ons aangewezen u aan te raden uw glas op een party of in een discotheek nooit los te laten en zeker niet uit het oog te verliezen. Met andere woorden: drink uw glas leeg voordat u opnieuw gaat dansen.

De bevoegde instanties vermelden dat elke "bewuste of ongewilde consumptie van GBL moet gevolgd worden door een medische raadpleging op de spoeddienst of via het noodnummer 112, onder meer in geval van ademhalingsmoeilijkheden, bewustzijnsstoornissen of bewustzijnsverlies". Tot slot worden we er ook aan herinnerd dat "elke toediening aan iemand van schadelijke stoffen strafbaar is"!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/10/2009 - 00h00 Perscommuniqué van het Franse ministerie van Volksgezondheid, het Franse Instituut van sanitair toezicht, de Franse gezondheidsdienst Afssaps, de vereniging tegen drugs en drugsverslaving Mildt en het Franse waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving Ofdt, 24 september 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De verkrachtingsdrug Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

GHB (gamma-hydroxy-butyraat), ook wel de fameuze "verkrachtingsdrug" genoemd, werd aanvankelijk gebruikt voor algemene verdoving, maar wordt vandaag helaas vaak aangewend voor criminele doeleinden. Het gaat om een geur- en kleurloze substantie die de...

Ecstasy: vrouwen zijn gevoeliger Geüpdatet op 10/08/2004 - 00h00

Ecstasy, een illegaal product, staat voor een chemische molecule, MDMA, die tot de familie van de amfetamines behoort. Het gaat hier om een psychoactieve substantie die inwerkt op het zenuwstelsel. Nieuwe gegevens bevestigen de schadelijke effecten v...

Kent u gamma-GT? Gepubliceerd op 08/02/2017 - 12h40

Gamma-GT' s zijn enzymen die van nature aanwezig zijn in de lever, de nieren en de galblaas. Een te hoog gehalte aan gamma-GT kan wijzen op een probleem met deze organen, bijvoorbeeld hepatitis of verstopping van de galwegen. Maar een verhoogde gamma...

Waarom worden de gamma-GT's gemeten? Gepubliceerd op 15/11/2012 - 13h04

Gamma-GT's (Gamma glutamyl transpeptidase) zijn enzymen die onder meer voorkomen in de lever . Ze worden bij een leveronderzoek systematisch gemeten omdat elke stijging van het gehalte aan gamma-GT wijst op een leverontsteking of ander probleem met d...

Meer artikels