PUBLICITÉ

Fruit met glans in de kijker

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 29/06/2004 - 00h00
-A +A

Volgens een heel uitgebreide studie die in de Verenigde Staten werd uitgevoerd, beschermt regelmatig fruit eten tegen de ontwikkeling van leeftijdgebonden maculopathie, een oogziekte die het risico van blindheid doet toenemen.

PUB

Leeftijdgebonden maculopathie is de belangrijkste oorzaak van gezichtsverlies bij personen van meer dan 65 jaar. Op dit moment is geen enkele beschikbare behandeling voldoende efficiënt om de ontwikkeling ervan te remmen. Daarom ligt de nadruk in deze materie vooral op preventie. Die preventie bestaat uit supplementen van antioxiderende vitaminen en mineralen, een strategie die klinisch werd bepaald. Recent onderzoek heeft met name het interessante potentieel aangetoond van bepaalde micronutriënten, gewoonlijk in hoge doses. Dat is het geval voor vitamine C, vitamine E, bètacaroteen en zink of nog luteïne en zexanthine, dat we volop vinden in spinazie, kolen en gele/oranje vruchten. Maar over de vraag of de plantaardige bron of de tablet het actiefst is, tasten we nog helemaal in het duister. Een team van Amerikaanse onderzoekers lichtte onlangs een tip van de sluier op.

Verpleegsters en artsen

Vanuit Boston hebben ze het effect van antioxiderende vitamines en carotenoïden (de gekleurde pigmenten van gele/oranje/rode fruitsoorten en groenten) en fruit en groenten op de ontwikkeling van de ziekte getest bij 77 562 vrouwen en 40 866 mannen. De vrijwilligers waren bij het begin van de studie minstens 50 jaar en werden respectievelijk voor de vrouwen en de mannen gedurende 18 en 12 jaar gevolgd. Tussen 1980 en 1994 moesten de mannen drie keer en de vrouwen vijf keer voedingsvragenlijsten invullen voor de onderzoekers en informatie verschaffen over de eventuele inname van vitamine- en mineralensupplementen. Een werk van lange adem waarover pas nu een verdict uit de bus komt…

Een beleid dat vruchten afwerpt

Tijdens de opvolging ontwikkelden 464 personen de ziekte in een vroegtijdig stadium en 316 andere deelnemers ontwikkelden naar veel ernstiger stadium, die gekenmerkt wordt door een vasculaire aantasting van het oog.Volgens deze studie bestaat de beste preventie uit de regelmatige consumptie van vers fruit: dit ging gepaard gaat met een kleiner risico van het ontwikkelen van de ernstige vorm van maculopathie.Het effect is niettemin afhankelijk van de porties fruit die dagelijks worden gegeten. Zo beperkt het equivalent van minstens drie porties fruit per dag het risico van degeneratie van het oog met 36% in vergelijking met personen die slechts anderhalve portie fruit per dag eten.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 29/06/2004 - 00h00 Bron: Arch. Oftalmie 2004;122:883-892.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Rokers: jullie eten ongezond! Geüpdatet op 05/04/2005 - 00h00

De sigaret is niet alleen de belangrijkste oorzaak van longkanker, maar zet de roker ook aan tot slechte eetgewoonten die zijn longrisico nog verhogen...

Bescherm uw ogen, breng kleur op je bord! Gepubliceerd op 08/02/2017 - 11h49

Rood, groen, geel en het mooie paars van aubergines… Fruit en groenten eten is de beste manier om kleur te brengen op uw bord. Het is op de koop toe een gouden tip van de Brailleliga om uw ogen te beschermen.

Soep verdient ereplaats in onze voeding Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

De Week van de Soep wil de aandacht vestigen op de voordelen van deze onmisbare bereiding in onze voeding. De vijfde editie van dit evenement loopt tot 20 januari en draait rond tomatensoep met balletjes, de lievelingssoep van de Belgen.

Meer artikels