PUBLICITÉ

Fruit en groenten voor een betere ademhaling

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 19/06/2007 - 00h00
-A +A

Dat fruit, groenten en vis beter zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten dan vlees en frites, werd ruimschoots aangetoond. Maar hetzelfde geldt ook voor de ademhaling. Hoe meer fruit, groenten en vis men eet, hoe beter de ademhaling beschermd wordt.

PUB

Wat is de invloed van voeding op COPD?

Het onderzoek dat tot de vaststelling leidde, ging meer bepaald over chronisch obstructief longlijden of (COPD). Deze ziekte is de vierde mortaliteitsoorzaak in Europa en de Verenigde Staten. In de meeste gevallen komt de ziekte voor bij rokers, maar het verband met roken is niet exclusief, er zijn nog meer risicofactoren zoals bijvoorbeeld de voeding.
Sommige studies hebben al gesuggereerd dat de consumptie van fruit, groenten en vis gepaard gaat met een betere ademhaling en een verbetering van de toestand van patiënten met COPD.

Een voorzichtig dieet versus een westers dieet

De invloed van voeding op coronaire aandoeningen werd onderzocht bij een populatie van meer dan 40.000 mannen. De proefpersonen werden onderverdeeld in verschillende groepen al naargelang hun voedingspatroon: een zogenaamd voorzichtig dieet (veel fruit, groenten, vis, volkoren granen) en een eerder 'westers' dieet (rijk aan geraffineerde granen, rood vlees, charcuterie, gefrituurde gerechten en industrieel geproduceerde desserts). Dat tweede dieet bevordert het optreden van cardiovasculaire aandoeningen.

Tussen 1986 en 1998 werden 111 gevallen van COPD geregistreerd. Na een analyse van de onderzoeksresultaten blijkt dat het risico op COPD met de helft daalt wanneer het dieet 'voorzichtig' is. Hoe meer 'westers' het dieet, hoe groter het risico op COPD. Het risico is dan vier keer groter.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 19/06/2007 - 00h00 Varraso R. et coll., Thorax, 15 mei 2007, versnelde on-line publicatie.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamines tegen infarct Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Vitamine B12- en B9-supplementen in de voeding zouden bescherming bieden tegen een infarct . Dat zou de mogelijkheid bieden tot grootschalige preventie van hart- en vaatziekten bij de bevolking.

Wat is het Dash-dieet? Gepubliceerd op 28/04/2017 - 11h03

DASH is de nieuwste hype in de wereld van de diëten , althans in de Verenigde Staten en Canada. Alle medische instanties en voedingsautoriteiten zijn er vol lof over. En net zoals het wasmiddel met dezelfde naam doet het twee dingen in één keer: het...

Meer artikels