Op het eerste gezicht zal deze vraag u misschien doen glimlachen. Deze nochtans belangrijke vraag over frietjes en frituurvet was tot nu toe nooit het onderwerp van een ernstige studie. Het eigenaardige is dat het Spaanse onderzoekers zijn die ons het antwoord bezorgen.

Wereldwijd
Frietjes... Men houdt ervan of men houdt er niet van, maar frieten en andere gefrituurde gerechten laten niemand onverschillig. In tegenstelling tot diëten om af te slanken, hebben in frituurvet gedompelde lekkernijen heel wat verschillende keukens geïnspireerd. Een reis langs de frietketels van de hele wereld zou ons niet alleen leiden naar het heerlijke zakje frieten van 1,50 euro of iets meer, maar zou ons ook verrassen met gerechten op basis van knaagdieren of insecten in Zuid-Amerika. Daarbij mogen wij ook de Japanse tempura en de honderden soorten beignets of oliebollen met suiker niet vergeten. Overal ter wereld hebben gefrituurde gerechten hun aanhangers. Daarbij wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen de seksen of de sociale klassen.
Niemand zal durven ontkennen dat te veel frieten eten voor overgewicht zorgt. En toch had tot nu toe geen enkele ernstige studie zich gebogen over de wetenschappelijke bewijzen dat frieten inderdaad dik maken. Hoewel de friet een typisch Belgisch product is, is het eerste wetenschappelijke onderzoek hierover afkomstig uit Spanje.
Frieten wegen op de lijn...
Wij willen u niet ontgoochelen indien u onlangs begonnen bent met een frietendieet of indien u "evenwichtig" eet door uw zakje half te vullen met frieten en half met mayonaise, maar frieten zorgen inderdaad voor extra gewicht.
Gewapend met de nodige bewijzen hebben onderzoekers van de Universidad Autónoma de Madrid onlangs aangekondigd dat wie veel frieten eet meer risico loopt om obesitas te krijgen dan wie weinig frieten eet.
Bijna 34.000 mensen tussen 26 en 69 jaar werden bij het onderzoek betrokken. De gemiddelde consumptie van frieten bedroeg 15,6% van de dagelijkse energieaanvoer bij de mannen en 12,6% bij de vrouwen. Een niet te verwaarlozen consumptie die voor de grootste verbruikers van frieten en gefrituurde gerechten tot gevolg heeft dat hun risico om obesitas te krijgen tot 25% hoger ligt dan bij kleine verbruikers.
De consumptie van frieten is uiteraard slechts één risicofactor tussen zovele andere, maar wij moeten onszelf niets wijsmaken: hoe lekker ook, de friet moet met mate en met verstand gegeten worden!