PUBLICITÉ

Frankrijk gaat de strijd aan met magere modellen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/04/2015 - 11h24
-A +A

In buurland Frankrijk  is aanzetten tot anorexia voortaan strafbaar. Een goed idee?

PUB

Hoe kunnen we opkomen tegen anorexia?

De wet is vorige week goedgekeurd en stelt dat iemand die in Frankrijk aanzet tot extreem vermageren voortaan in de cel kan belanden. Concreet riskeert iedereen die diëten aanbeveelt die zo streng en beperkend zijn dat ze levensbedreigend zijn of de gezondheid rechtstreeks schade toedienen een celstraf en een boete van maximaal 10.000 euro.
Maar wie wordt met deze wet geviseerd? Dat is moeilijk te zeggen. De volksvertegenwoordiger die het wetsvoorstel heeft ingediend is ook arts van beroep en wil een schoonheidsideaal promoten dat niet steunt op mager-zijn. Maar dat is een ruim en niet strak gedefinieerd doel. De wet lijkt zich vooral te richten tegen zogenoemde ‘pro-ana’ websites», sites waarop bijvoorbeeld trucjes worden gedeeld om nog meer af te vallen. Jongeren met anorexia voelen zich sterk aangetrokken tot dit websites op het internet of tot blogs en forums. Ze kunnen er vrijuit praten over hun zoektocht naar wat in hun ogen de perfecte figuur is, terwijl dat thuis of in hun naaste omgeving meteen tot pogingen leidt om ze terug te brengen tot wat de norm is…

 

Tot waar gaat de vrijheid van expressie?

Het probleem is natuurlijk dat de nieuwe wet de vrijheid van expressie beperkt. Zo’n beperking zouden we kunnen dulden als jonge meisjes en jonge volwassenen (ook in deze leeftijdsgroep groeit het aantal slachtoffers) er effectief mee tegen anorexia beschermd worden. Maar dat is nog niet bewezen. Erger nog - zo beweren de specialisten die sinds de goedkeuring van de wet in de Franse media aan het woord zijn geweest - de mensen die door de wet zouden worden getroffen, zijn in de grote meerderheid van de gevallen… mensen die zelf aan anorexia lijden. Zieke mensen in de cel stoppen omdat ze met andere zieken gepraat hebben? De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens!

 

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/04/2015 - 11h24
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Anorexia bij pubers: hoe te herkennen? Gepubliceerd op 13/03/2012 - 10h45

Let uw dochter constant op wat ze eet en maakt u zich zorgen? Wees gerust, een dieet op zich wijst nog niet op anorexia . Maar een dieet in combinatie met andere signalen moet bij u wel een rood lichtje doen branden.

Meer artikels